Limba română, întrebare adresată de lilian123456789, 9 ani în urmă

tema poezie testament de tudor arghezi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antonio9990
48

"Testament" de Tudor Arghezi este o arta poetica moderna publicata in volumul "Cuvinte potrivite" in anul 1927 in care sunt prezentate idei cu privire la viziunea despre lume in conceptia autorului. Acela de a da cuvintelor urate o noua forma - aici intervine ''estetica uratului'' - asumata in versurile ''Din bube, mucegaiuri si noroi / Iscat-am frumuseti si preturi noi''

Titlul este alcatuit dintr-un substantiv comun cu dubla conotatie.

  1. sens conotativ: Sens ce trimite la Testamentele Biblice
  2. sens denotativ: Sens ce trimite la un act juridic prin care sunt lasate in scris dorintele unei persoane dupa trecerea acesteia in nefiinta.

Tema poeziei - raportat atat la titlul mai mult decat sugestiv, cat si la continut - este mostenirea, insa una spirituala catre un fiu spiritual - si anume cititorii. Iar mostenirea fiind ''cartea'' - simbol al cunosterii.

Motivul central - cartea - este simbolul cunoasterii si face legatura la nivel spiritual intre generatii.

Răspuns de Farben
25

 Poezia "Testament" de Tudor Arghezi reprezintă o artă poetică deosebită încadrată în curentul modernist, exprimând viziunea despre lume și viață a poetului creator și menirea sa. Acestea sunt indicate de titlul operei, care în sens conotativ semnifică relația spirituală care se leagă între autor, asemănat cu un tată spiritual și cititorul care devinde fiul acestuia, având responsabilitatea de a duce mai departe moștenirea primită, iar în sens denotativ semnifică actul oficial, în sens juridic, prin care autorul îl desemnează ca moștenitori ai creației sale poetice pe urmașii săi, adică cititorii.

 

  Tema operei "Testament" este de factură modernă, exprimând concepția despre artă a autorului, temă specifică artelor poetice, prin care este conturată importanța cuvântului, motiv al poeziei, care este "stăpân absolut" în întreaga sa operă lirică. De asemenea, actul de creație al artei poeziei este posibil doar prin trudă, poetul asemănând munca grea a strămoșilor țărani, cu cea a intelectualului poet. Astfel, tema este strâns legată și de titlul sugestiv, cartea, motiv central, devenind unica moșternire pe care autorul o lasă urmașilor săi, fiilor spirituali - cititorii.

Alte întrebări interesante