Terra minunata noastra casă.... Eseu
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
6
Dezastrele naturale ca efect al incalzirii globale, notiunea de efect de sera si contributia semnificativa pe care omul o are in declansarea acestor fenomene constituie subiecte tot mai frecvent dezbatute de catre mass-media.Pe toate acestea le auzim des atunci cand urmarim buletinele de stiri, cand deschidem radioul sau cand citim un ziar.
Si totusi, cine este responsabil cu adevarat pentru ceea ce se intampla in zilele noastre?
Este adevarat faptul ca temperatura planetei nu a fost mereu aceeasi, erele glaciare alternand cu perioadele calde, dar acesta sa fie motivul pentru situatia in care ne aflam?
Unii cercetatori sustin ca aceasta este intradevar una dintre cauze si se pare ca ne aflam la sfarsitul unui ciclu interglaciar.Desii in aceasat perioada, temperatura ar trebui sa inceapa treptat sa scada, datorita cresterii ingrijoratoare a nivelului de CO 2 din atmostfera, acest lucru nu mai este posibil.
Asadar, cel mai important factor declansator al acestor evenimente ramane in continuare omul, care odata cu Marea Revolutie Industriala, cu inventarea motorului cu aburi si a locomotivei, dar si datorita cresterii rapide a demografiei a inceput un proces de exploatare intensiva a rezervelor subsolice de hidrocarburi.
Dar acestea nu sunt singurele resurse naturale pe care omul le-a folosit fara cumpat; suprafete extinse din padurea ecuatoriala sunt defrisate in fiecare an, pescuitul intensiv face ca rezervele de peste sa ramana primejdios de mici, braconajul si comertul ilegal eu adus in pragul disparitiei numeroase specii bizonul, rinocerul, elefantul, ursul panda, ursul koala
Iar pierderea unor mari intinderi de padure a dus la probleme si mai mari: stratul de ozon care filtreaz o mare parte din radiatiile ultraviolete este partial distrus, iar incalzirea atmostferei cu numai cateva grade ar putea duce la un adevarat dezastru, calota glaciara topindu-se.Odata cu aceasta, nivelul marii va creste iremediabil, numeroase insule, dar si orase (New York; Londra; Paris) vor fi inghitite de ape; diverse specii de animale care sunt si in momentul de fata periclitate (pinguinul; ursul polar), ar putea sa dispara pentru totdeauna.
Din fericire, omenirea a constientizat la timp faptul ca ne aflam in pragul unui pericol iminent, rasa umana fiind amenintata cu disparitia.
In momentul de fata numeroase tari incearca sa reduca emisiile de CO2 apeland la surse ce produc energia in mod neconventional.In prezent, investitorii doresc sa dezvolte si pe teritoriul tarii noastre un astfel de proiect, constand intr-o "ferma eoliana" ce va fi pusa in functiune de catre vantul puternic din podisul Dobrogei.
Cu toate acestea, datorita terenurilor intinse necesare pentru amplasare, dar si "poluarii fonice", acestea ar putea dauna peisajului.
Cea mai mare acuratete si siguranta este oferita, insa, de catre panourile solare.Energia provenita de la aceste apoate fi stocata si utilizata si in alte perioade ale anului in care soarele nu straluceste cu aceeasi intensiate.
In concluzie, aceste surse neconventionale de energie reprezinta ultima noastra alternativa in cazul in care ne dorim ca si generatiile viitoare sa se poata bucura de aceasta frumoasa planeta, numita Terra.
Alte întrebări interesante
Engleza,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Istorie,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Spaniola,
9 ani în urmă