Test de evaluare
SUBIECTUL I
Citeste urmatorul fragment:
Muzica vorbeste prin intermediul psihicului celui care o asculta, ea avand condensate in structurile ei gandurile si sentimentele compozitorului, potentate si explicitate prin eforturile interpretului. Acest mesaj voluntar (transmis intr-o forma precisa de autor) sau involuntar (imaginat de autor) prezinta, in detaliile sale componente, aspecte codificate conforme cu regulile muzicii, dar, in efortul ascultatorului de a gasi sensuri muzicii ascultate, acesta se poate sprijini pe anumite analogii referitoare la raporturile complexe dintre sunete si cele dintre obiectele si fenomenele pe care el, ascultatorul, le-a sedimentat, cu ajutorul muzicii, la nivelul experientei sale traite. Putem afirma, deci, pe aceasta baza a izomorfismului („aceeasi forma”, ca exista analogii intre structura gandirii verbale si structura gandirii muzicale. Punctul de pornire al decodificarii il reprezinta memoria auditiva care permite recunoasterea si retrairea elementelor limbajului muzical (conceput si elaborat de compozitor), de o maniera proprie ascultatorului (conform cu gandirea sa verbala).
Toata muzica (fiecare tip si fiecare melodie) poseda un subiect pe care autorul incearca sa-l converteasca, sa-l codifice in muzica si pe care ascultatorul trebuie sa-l recunoasca, tot pe baza aceluiasi izomorfism care se afla in spatele codarii. Aceasta recunoastere depinde si de calitatile auditive si intelectuale ale ascultatorului, dar si de valoarea compozitorului, de plasticitatea muzicii acestuia. De aici reiese ca muzica este transmiterea unui mesaj, ca si cel verbal, care implica un emitator, cod, canal de transmitere, receptor si, poate mai mult decat primul, zgomot.
Chiar daca ascultatorul nu cauta sa gaseasca sensuri deosebite muzicii ascultate (lasandu-se abandonat in voia ei sau chiar cand nu vrea sa o ia in seama) orice muzica ii poate destepta o multitudine de imagini sau ii poate induce autentice trairi emotionale. E posibil, totusi, ca atunci cand ii acorda mai multa atentie sa fie mai permeabil la ea, decat atunci cand aceasta actioneaza sau cand este un element din suma influentelor unei persoane la un moment dat.”
Dorin Sorin, „Muzica, oglinda a personalitatii?”
Scrie raspunsul cu privire la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la text:
1. Mentioneaza sensul din text al secventei „lasandu-se abandonat in voia ei”.
2. Indica, valorificand informatiile din primul paragraf al textului, doua elemente transmise de compozitor prin intermediul muzicii sale.
3. Explica, folosind informatiile din text, cum se produce decodificarea mesajului muzical.
4. Precizeaza patru elemente comune mesajului verbal si celui muzical, asa cum reies din text.
5. Prezinta, in 30-50 de cuvinte, efectele muzicii asupra ascultatorului, desprinse din ultimul paragraf al textului dat.
SUBIECTUL II
Redacteaza un text de 100-150 de cuvinte, in care sa argumentezi daca muzica poate sau nu poate fi considerata o forma de comunicare intre autorul unei piese si ascultatorul ei, valorificand textul citat.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. in textul suport secventa citata denonta atitudinea ascultatorului care se lasa cuprins si condus de muzica.
2. Doua elemente transmise de compozitor prin intermediul muzicii sale sunt: gândurile si sentimentele.
3. Decodificarea mesajului muzical care la baza o memorie a sunetelor care îngăduie identificarea si retrăirea unor componente cunoscute ale limbajului muzical, într-un mod specific ascultatorului.
4. Patru elemente comune mesajului verbal si celui muzical sunt: emițătorul, codul, canalul de transmitere si receptorul.
5. muzica ii aduce ascultatorului inapoi amintirile acestuia, împreună cu o emoție puternica, el lăsându se abandonat in voia ei. Anumite melodii îți pot crea diferite imagini si iti poate influenta viata la un moment dat, fiind o amintire frumoasa!