Biologie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

test la biologie numeste functiile sistemului osos ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de kakakakdjsndnxj41
3

Răspuns:

functia de suport – scheletul este baza corpului, suporta atat greutatea lui cat si ofera puncte de conexiune pentru majoritatea muschilor. Confera pozitia bipeda a omului.

functia de protectie – scheletul ofera protectie mecanica pentru multe dintre organele interne, reducand astfel riscul deteriorarii lor (oasele craniene protejeaza creierul, vertebrele protejeaza maduva spinarii, coastele protejeaza inima si plamanii).

functia de asistenta in miscare – muschii care sunt atasati oaselor in momentul in care se contracta determina miscarea oaselor.

functia de depozit de minerale – tesutul osos este o rezerva naturala de minerale cum ar fi calciul si fosforul. Cand este necesar oasele elimina in sange mineralele in acest fel echilibrand nivelul acestora in corp.

functia de producere a celulelor albe – acest proces are loc in maduva osoasa rosie, in interiorul oaselor mari.

functia de inmagazinare a energiei – odata cu trecerea timpului in interiorul anumitor oase maduva osoasa rosie se transforma in maduvaosoasa galbena. Maduva osoasa galbena consta in mare parte din celule adipoase si doar cateva celule sanguine si reprezinta o importanta resursa de energie chimica

SUCCES!

Alte întrebări interesante