Limba română, întrebare adresată de MilXoh, 9 ani în urmă

TESTE - Simulare BAC 2017
Modelul nr. 9

Subiectul I

Citeste urmatorul fragment:
Sunt uneori grozav de multumita ca scriu . Foarte multumita. Pentru ca pot sa scriu tot ce vreau . Tot ce-mi trasneste in cap , tot ce-mi vine sa scriu , fara sa adancesc , fara sa cizelez. Deoarece nimeni, niciodata nu va citi aceste caiete. Si atunci de ce oare scriu tot? De ce sunt lucruril pe care le trec cu vederea? Lucruri si idei care fac , poate , fondul adevarat al caracterului si temperamentului meu [...]
Daca din intamplare cineva ar citi aceste pagini , n-as vrea ca acel cineva sa ia in cunostinta de toate ascunzisurile si secretele mele. De toate nebunia , dementa din care deriva uneori gandirea mea . Sunt grozav de fericita cand spun : niciodata si nimeni , niciodata nimeni nu va sti ca am gandit asa si asa . Niciodata nimeni nu va sti ce e in mine , in acest cap si in aceasta inima , care formeaza eul meu intim. E o ciudata fericire in asta. Sa ai un colt de sine inaccesibil . Un colt pe care nimeni nu-l cunoaste. Un colt in care ideile sunt limpezi . Un colt in care gandirea mea dantuie extravaganta si fantastica . Un colt in care uneori poti plange singura atunci cand toata lumea o vede pe Jenny razand.
Amara fericire aceea a facultatii de a-ti putea spune , in timp ce razi si sporavaiesti : "sufar , dar nimeni nu poate sa-mi vada suferinta, dispretuiesc , dar nimeni nu-mi ghiceste dispretul si uneori imi bat joc , vai , cum imi bat joc in timp ce discut cu multa gravitate" (Jeni Acterian , Jurnalul unei fete gru de multumit)

1) Indica motivele pentru care autoarea simte nevoia si confortul confesiunii.
2)Mentioneaza in ce consta nelinistea autoarei in ceea ce priveste consemnarea propiilor trairi in jurnal , dupa cum reiese din textul dat.
3)Precizeaza doua avantaje pe care autoarea le gaseste in scrierea jurnalului , asa cum reiese in text.

4)Prezinta , in 30-50 de cuvinte , doua trasaturi ale autoarei , asa cum se desprind din secventa : Amara fericire aceea a facultatii de a-ti putea spune , in timp ce razi si sporavaiesti : "sufar , dar nimeni nu poate sa-mi vada suferinta, dispretuiesc , dar nimeni nu-mi ghiceste dispretul si uneori imi bat joc , vai , cum imi bat joc in timp ce discut cu multa gravitate"

5)Redacteaza un text de 150-300 de cuvinte , in care sa argumentezi daca prin intermediul unui jurnal intim autorul se poate confensa in totalitate , valorificand informatiile din fragmentul extras din Jeni Acterian , Jurnalul unei tinere greu de multumit.


SUBIECTUL II
Prezinta , in minimum 50 de cuvinte , trasaturile personajului la care face referire textul de mai jos prin evidentierea a doua mijloace de caracterizare :

Intr-o dimineata din luna lui octombrie anul 1814 , un june de 22 de ani , scurt la statura , cu fata oachesa , ochii negri , plini de viclenie , un nas drept , si cu varful cam ridicat in sus , ce indica ambitiunea si mandria grosolana , imbracat cu un anteriu de șamalagea rupt pe spate ; cu picioarele goale bogate in niste iminei de saftian care fusese odata rosii , dar isi pierdusera culoarea din cauza vechimii ; la incingatoare cu niste calimari colosale de alama ; un astfel de june sta in scara caselor marelui postelnic Tuzluc , rezimat de stalpul intrarii si absorbit in niste meditatiuni care , reflectandu-se in trasaturile fetei sale lasau sa se vada pana la evidenta ca gandirea ce-l preocupa nu era decat planurile ambitioase , ce inchipuirea lui cea vie ii punea inainte , si obtacolile ce intampinau in realizarea lor.
(N. Filimon , Ciociile vechi si noi)

==========
Va rog! Ajutati-ma la subiectul 1! Nu reusesc sa gasesc nimic logic in acest text.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
112
SUBIECTUL I

1)  Un motiv pentru care autoarea simte nevoia confesiunii este dorința de a fi ea însăși, de a nu cizela ceea ce gândește, iar jurnalul îi oferă confortul prin libertatea de a-și exprima gândurile, fără ca ceilalți să le „ghicească”.

2)  Neliniștea principală a autoarei în ceea ce privește consemnarea propriilor trăiri și gânduri în jurnal este reprezentată de momentul în care cineva ar putea să îl citească din întâmplare și ar cunoaște „toate ascunzișurile și secretele” sale, precum și „nebunia” și „demența” din care derivă în unele momente gândirea sa. 

3)  Unul din avantajele pe care autoarea le găsește în scrierea unui jurnal este intimitatea oferită de acesta, prin care „Niciodată nimeni nu va știi ce e” în mintea și inima sa, formând eul său intim și de asemenea, un alt avantaj este reprezentat de „ciudata fericire” pe care o simte având „un colț de sine inaccesibil”, în care poate plânge, suferi, disprețui când nimeni nu vede asta. 

4)  Autoarea dovedește calități reprezentative pentru oamenii intelectuali, precum sensibilitatea la propriile trăiri și a celor din jur și discernămând, simțind o adevărată „amară fericire” în momentele în care poartă o mască în societate, iar suferințele, disprețul și bătaia sa de joc rămân doar pentru ea, ascunse de ceilalți.

SUBIECTUL II
103 cuvinte
   În fragmentul dat, personajul principal, junele, este caracterizat direct de către autor, care îi prezintă trăsăturile fizice: "un june de 22 de ani, scurt la statură, cu față oacheșă, ochii negri”, „cu nas drept”, „cu vârful cam ridicat în sus”, care conturează bine trăsăturile morale ale personajului, precum „ambițiunea și mândria grosolană”, datorită nasului ridicat, dar și viclenia, simbolizată de ochii negri. De asemenea, personajul este caracterizat indirect prin faptele lui, „un asfel de june sta în scara caselor marelui postelnic Tuzluc, rezimat de stâlpul intrării”, „absorbit în niște meditațiuni”, care ilustrează și accentuează trăsăturile negative și intențiile viclene și „ambițioase” ale personajului. 
Alte întrebări interesante