Limba română, întrebare adresată de Mpele, 8 ani în urmă

Testul 18 acesta din editura delfin
poezia Doina haiducilor .
va rog frumos sa mă ajutați !!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
2
1) În text cuvântul vie are două sensuri: să vină, să sosească și să învie, să însuflețească.
  Eu am cules doi struguri din vie

2) În structura "Să-mi fac", cratima are rolul de a marca elidarea vocalei "î", la nivel morfologic despărțirea a două părți de vorbire diferite (conjunția "să" și pronumele personal formă neaccentuată "îmi") și de asemenea, la nivel stilistic ajută la conservarea ritmului și măsurii din doină, impunându-i un ritm rapid. 

3) Cele două cuvinte formate prin derivare sunt "ochișorii" și "ungureni".
"ochișorii"= baza/rădăcina "ochi" + sufixul "ișor". 
"ungureni"= baza/rădăcina "ungur" + sufixul "ean"

4) ardelenească= ar-de-le-neas-că;
mântuiască= mân-tu-ias-că

5) Primele și ultimele patru versuri au monorimă, iar versurile 5-8, rimă împerecheată. 

6) Sentimentul dominant care reiese din textul liric este patriotismul, eul liric exprimându-și gândurile, sentimentele direct prin monologul adresat: "Veni-ar timpul, sa vie/ Ca romanul iar sa-nvie/ si de hoti sa mantuiasca/ tara lui ardeleneasca!", accentuând dorința ca țara să fie doar a românilor, prin secvența " Asta nu-i tara de caini,/ si e tara de romani".

B.
 Poezia „Doina haiducească” este o operă lirică în versuri, fiind o doină populară, caracteristică doar folclorului românesc, prin intermediul căreia eul liric transmite sentimente, idei, gânduri și stări sufletești puternice poporului român, într-un cadru al naturii
  *Doina populară este o specie a genului liric care aparține unor autori anonimi, aceasta fiind transmisă din generație în generație, prin viu grai (cale orală), iar "Doina haiducească", de asemenea, nu are autor cunoscut.
  *"Doina haiducească" nu este o operă lirică împărțită în strofe, fiind o unitate prin care sunt exprimate sentimentul de iubire de patrie (patriotism), cu ritm trohaic.
  *Tema doinei este dragostea față de/iubirea patriei, întărită de motivele: "țară", "lumea toată", "românul". Prin intermediul doinelor sunt transmise sentimente, idei, gânduri cu specific național, care trezesc în sufletul cititorului patriotism, prin intermediul adresării directe a eului liric, din prima parte a doinei haiducești, indicată de mărcile lexico-gramaticale ale subiectivității: formele verbale la persoana I, singular ("
scoate-ma-n", "Sa-mi fac", "Sa ma uit") și formele pronominale ("-mă", "-mi", "mă"). Discursul liric este inclus într-un cadru natural, specific doinelor populare, care simbolizează legătura strânsă dintre român și natură/pământul natal: "Murgule (...) Mai scoate-ma-n deal o data/ Sa-mi fac ochisorii roata,/ Sa ma uit la lumea toata".
  *A doua parte a doinei ilustrează viziunea eului liric popular asupra vocației "românului", prin metafora "Ca românul iar să-nvie", care are datoria să "mântuiască (...) țara lui ardelenească" de "hoți", pe care îi numește: "ungureni" și îi aseamănă cu niște "câini".  
  *Titlul textului este sugetiv, termenul "haiduc" însemnând răzvrătire, dorință de eliberare a țării de dușmani. Mesajul doinei împotriva dușmanilor este ferm prin antitezele: "Asta nu-i țară de câini" - "Și e țară de români" și "Nu-i pământ de ungureni" - "Și-i de neaoși pământeni!". 
  *Limbajul popular este evidențiat prin muzicalitatea versurilor, dar și prin expresiile și cuvintele populare: "Mai scoate-mă-n deal o dată", "Veni-ar timpul, să vie/ Ca românul iar să-nvie", "Asta nu-i țară de câini". *Expresivitatea doinei este data de metafora "Ca românul iar să-nvie" și antitezele  "Asta nu-i țară de câini" - "Și e țară de români" și "Nu-i pământ de ungureni" - "Și-i de neaoși pământeni!". 
  Așadar, opera lirică "Doina haiducească" este reprezentativă pentru specia de doină populară datorită prezenței unui autor anonim care își exprimă în mod direct sentimentele față de datoria românului în țara sa, prin intermediul figurilor de stil și într-un limbaj specific popular, într-un ritm alert, care îl copleșește pe cititor.
  

***Din compunere poți să alegi ce trăsături ale doinei populare dorești și să le dezvolți. Eu ți-am exemplificat mai multe trăsături ca să înțelegi mai bine ce înseamnă o doină populară. Sper să îți fie de ajutor și mult succes!
 

Mpele: Mulțumesc ❤❤
Farben: Cu drag :)
Mpele: ❤❤
Mpele: poti sa mai ajuti ?
Mpele: te roggg
Farben: cu ce? :)
Mpele: cu teme
Mpele: poti ?
Alte întrebări interesante