Matematică, întrebare adresată de ovidiupopescu19, 9 ani în urmă

Testul 3 exercitile 2 si trei va rogg

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

2.a)an fiind o progresie aritmetica, orice termen k al acesteia are forma a(k)=a(1)+(k-1)r

Scriem acea relatie pentru k=n+p

a(n+p)=a(1)+(n+p-1)r

O scriem acum pentru k=p

a(p)=a(1)+(p-1)r

Relatia pe care trebuie sa o demonstrezi se scrie deci asa(inlocuind cu relatiile de mai sus):

a(1)+(n+p-1)r=a(1)+(p-1)r+nr

Scadem a(1)

(n+p-1)r=(p-1)r+nr

Dam factor comun pe r

(n+p-1)r=r[(p-1)+n]

(n+p-1)r=r[n+p-1], ceea ce este adevarat

b)Fie progresia aritmetica a(n) cu ratia r si a(k) termenul multiplu de 3.

Cu ajutorul relatiei de la punctul a scriem termenul a(3p+k)=a(k)+3p*r

a(k) este multiplu de 3, 3p*r este multiplu de 3, inseamna deci ca a(3p+k) este multiplu de 3. Inlocuind pe p cu numere naturale putem gasi o infinitate de multipli de 3.



3.a)b2+b4=30

b1b3=36

Fie r ratia. b2=rb1, b4=r^3*b1

b3=r^2b1

Inlocuim:b2+b4=30 => rb1+r^3b1=30 (1)

b1b3=36 => b1*r^2*b1=36 (2)

Din a doua relatie:b1^2*r^2=36

(b1r)^2=36

Deci b1r=+-6

Avem 2 cazuri:

1.b1r=6

Inlocuim in relatia (1):b1r(1+r^2)=30

6(1+r^2)=30

1+r^2=5

r^2=4

r=+-2=>b1=+-3

2.b1r=-6

Inlocuim in relatia (2):b1r(1+r^2)=30

-6(1+r^2)=30

1+r^2=-5

r^2=-6, imposibil.

Deci avem 2 solutii (r, b1)=(2, 3);(-2, -3)

b)Analizam mai intai cazul cand q este diferit de 1.

Sn=b1⋅(q^n−1)/(q−1), unde q este ratia este formula de calcul pentru primii n termeni ai unei progresii.

S6=b1(q^6-1)/(q-1)

S3=b1(q^3-1)/(q-1)

S6=28S3

b1(q^6-1)/(q-1)=28b1(q^3-1)/(q-1)

Impartim cu b1 si apoi inmultim cu q-1

q^6-1=28(q^3-1)

q^6-1=28*q^3-28

Adunam 28

q^6+27=28*q^3

Notam q^3 cu a

a^2+27=28a

a^2-28a+27=0

Rezolvam ecuatia de gradul 2.

delta=28^2-4*27=784-108=676

a12=(28+-rad(676))/2

a12=14+-13

a1=27

a2=1

q^3=27=>q1=3

q^3=1=>q2=1, fals deoarece suntem la cazul q diferit de 1

Analizam a doua relatie din enunt folosind formula pentru Sn.

S5=b1⋅(q^5−1)/(q−1)=242

Inlocuim q:

242=b1(3^5-1)/2=b1(243/2)

Inmultim cu 2

484=243*b1

b1=484/243 ~~ 2

Acum analizam cazul cand q=1.

Avem formula pentru Sn=q*b1=b1

S6=b1

S3=b1

b1=28*b1, rezulta b1=0

Din relatia a doua S5=242

b1=242, fals.

Deci singura solutie este b1=484/243 si q=3


ovidiupopescu19: Multumesc mult!
Utilizator anonim: Cu placere! Daca ai cumva raspunsurile(spatele culegerii/manualului), verifica-le pentru ca e posibil sa fi gresit la calcule(problema fiind lunga)
Alte întrebări interesante