Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

2 \sqrt[3]{2x - 1} = {x}^{3} + 1.
are 3 solutii reale,cum ajung la ele ??


Rayzen: Aaa. La tine scrie ca ai 21 de ani.
Nu stiam in ce clasa esti.
Utilizator anonim: Da,am pus din greseala
Utilizator anonim: Nu stiu cum sa editez
Rayzen: Inainte stiu ca mergea,
acum vad ca nu mai pot sa schimb.
Utilizator anonim: Din pacate da...
Rayzen: Sau cred ca puteam fiindca eram moderator.
Rayzen: nu mai tin minte.
Rayzen: Fiindca eu imi pusesem data mea reala, si imi zicea ca am 21 de ani.
Cu un an in plus, si mi-am pus-o cu un an mai mic ca sa imi arate anii exacti.
Utilizator anonim: Eu am 15....
Rayzen: multi inainte :D

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Rayzen
4

2\sqrt[3]{2x-1} = x^3+1

Notăm:  f(x) = \sqrt[3]{2x-1}

x = \sqrt[3]{2y-1} \Rightarrow x^3 = 2y-1 \Rightarrow y = \dfrac{x^3+1}{2} \\ \\f^{-1}(x) = \dfrac{x^3+1}{2}\Big|\cdot 2 \Rightarrow 2f^{-1}(x) = x^3+1 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow 2f^{-1}(x) = 2f(x) \Rightarrow \boxed{f^{-1}(x) = f(x)}

Inseamnă că dreapta y = x trece prin punctele de intersecție

ale celor 2 funcții.

\Rightarrow f^{-1}(x) = x    si    f(x) = x  au aceleași soluții.

f^{-1}(x) = x \Rightarrow \dfrac{x^3+1}{2} = x

\Rightarrow x^3+1=2x \Rightarrow x^3-2x+1 = 0 \Rightarrow x^3-x-x+1 = 0 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow x(x^2-1)-(x-1) = 0 \Rightarrow x(x-1)(x+1) - (x-1) =0 \Rightarrow\\ \\ \Rightarrow (x-1)(x^2+x-1) = 0 \\ \\ x_1 = 1,\quad x_2 = \dfrac{-1-\sqrt 5}{2},\quad x_3 = \dfrac{-1+\sqrt 5}{2}


Utilizator anonim: multumesc mult !
Rayzen: Cu plăcere!
Alte întrebări interesante