Matematică, întrebare adresată de Rayzen, 9 ani în urmă

[tex]$ \ $ \ \fbox{AM 119*} Se considera f : (0, +\infty) \rightarrow \mathbb_{R} $, \\ \\ $ f(x) =
\[ \left\{
\begin{array}{Il}
\frac{lnx}{x-1} , & x\neq1 & 1, &x=1 \ \end{array}
\right. \]

$ \\ \\ $ \ Determinati f'(1). \\ \\ a) $ -\frac{1}{2} \quad\quad\quad b) $ $ 0 \quad\quad\quad c)$ $ 1 \quad\quad\quad d)$ $ 2 \quad\quad\quad $ \ e) nu exista \quad\quad\quad f) 3
[/tex]

Cum se rezolva? Stiu ca problema este foarte simpla, dar, nu stiu ce functie sa aleg la f'(1) cand calculez. Raspunsul este ori c) ori e) dar nu imi pot da seama. Ajutati-ma va rog.


Lennox: f(1)=1 f `(1)=(1) `=0

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de c04f
3
..............................
Anexe:

Rayzen: Multumesc mult! Chiar nu ma gandisem sa aplic formula derivatei intr-un punct :) Desi o stiam :)
Rayzen: Mi se pare uimitor, cum derivata in 1, da -1/2, iar eu ma gandisem doar la 1 sau ca nu exista :) Daca eram la admitere, as fi pierdut 7 puncte din start :)
c04f: Cu placere. In mod normal trebuie aratat intai continuitatea functiei, dar subiectul fiind grila e nevoie rezultatul legat de intrebare .
Rayzen: Asa este, la bac va fi nevoie sa fac si continuitatea, este bine sa nu ma invat prea mult cu exercitiile de tip grila, dupa aceea o sa uit sa rezolv toata problema in intregime.
c04f: Asta cam asa e.
GreenEyes71: O întrebare: pentru a calcula derivata în punctul 1, nu ar fi trebuit calculate derivatele laterale în punctul 1 ? Pentru intervalul (0,1) U (1,+oo) funcția are aceeași expresie, știu, dar o soluție riguroasă trebuie să țină cont de derivata la stânga și de derivata la dreapta. Dacă cele 2 derivate laterale nu rezultă egale (nu e cazul pentru această problemă), atunci funcția nu este derivabilă în acel punct.
GreenEyes71: Deși nu e cazul pentru această problemă, ar putea fi cazul pentru alte enunțuri, iar elevul poate pierde puncte importante, atât la bacalaureat, cât și la admitere. Părere mea...
Rayzen: Asa este. Trebuie sa rezolv tot exercitiul in amanunt. La bac nu este ca la admitere, unde se cere doar varianta de raspuns, nu trebuie sa uit lucrul asta.
Alte întrebări interesante