- Orice idee este bine-venita.
Răspunsuri la întrebare
Salut,
Îți ofer o idee de rezolvare.
Notăm cu m = ∛a, n = ∛b și p = ∛c, deci fracția din enunț devine 1 / (m + n + p).
Parantezele pe care le-am pus indică faptul că întreaga sumă m+n+p este la numitorul fracției.
Ne folosim de relația:
m³ + n³ + p³ - 3mnp = (m + n + p)(m² + n² + p² - mn - mp - np). (1)
Pentru a demonstra această relație plecăm de la:
(m + n + p)³ = [(m + n) + p]² = ..., de aici extragem m³ + n³ + p³ - 3mnp, grupăm termenii asemenea și obținem relația (1) de mai sus.
Relația din enunț, aplicată la relația 1 devine:
Mai ai de făcut o amplificare cu conjugata noului numitor.
Notăm cu A = m³ + n³ + p³ = a + b + c și cu B = m·n·p.
Deci pentru noul numitor de raționalizat am avea că:
Știm că x³ - y³ = (x - y)(x² + xy + y²), deci:
, unde x = ∛A³ și y = ∛(27B), unde atât 27, cât și B se află sub radicalul de ordinul 3.
Eu ți-am scris doar indicații detaliate, te las pe tine să faci calculele. Spor la treabă.
Green eyes.