Limba română, întrebare adresată de BogdanAlbu, 8 ani în urmă

Text argumentativ: Influenta evenimentelor din viata personala a artistului asupra operei sale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariamL
89
Parerea mea este ca evenimentele din viata unui artist ii influenteaza foarte mult opera, fiindca niciun om nu este capabil sa inventeze ceva cu totul nou, ci doar sa imbine elemente ale realitatii intr-un mod nemaintalnit anterior.
In primul rand, indiferent ca scriitura este realista sau pur fantastica, creatorul ei imprumuta piese din marele "puzzle" al concretului pentru a da nastere unei opere cat mai apropiate de dorintele proprii. Lucrul acesta poate fi confirmat chiar de catre scriitori, fiindca ei au adesea ca punct de plecare ceva deja cunoscut, inainte de a fauri ceea ce isi propun. Spre exemplu, Liviu Rebreanu este unul dintre acesti oameni care s-au hotarat a asterne pe hartie anumite lucruri, pentru a le impartasi celorlalti. Acesta aduce la cunostinta lectorilor lucrarii sale intitulate "Marturisiri" ca, pentru ca romanul bine-cunoscut "Ion" sa aiba forma stiuta de toata lumea, acesta a avut drept inspiratie intamplari la care a fost martor ori despre care a aflat, din diverse surse. Pe de alta parte, inclusiv basmele sunt rupte din realitate. In cel care poarta numele "Povestea lui Harap-Alb" anumite personaje ireale sunt vizibil construite cu ajutorul unor caramizi ale concretului. De aceea, "Ochila" este realizat prin omisiune, adica organele de simt la care face referire numele sunt reduse la unul singur. In legatura cu acest lucru, remarcabilul Lucian Blaga considera ca "Realitatea este ruina unui basm".
In al doilea rand, fara discernamantul sau, de multe ori, scriitorul insereaza in personalitatea personajelor create de acesta trasaturi care il definesc pe el insusi, ori idei cu care este de acord. De exemplu, in carea " Tinutul tantarilor", apartinand lui David Arnold, acesta din urma ii acorda protagonistei parerea ca un creator de opere literare este dator a imprima actantilor pe care se hotaraste sa ii creeze, insusiri contradictorii, pentru ca acestia sa nu fie dominati de sfera caracteristicilor bune sau a celor negative. In caz contrar, cel care ia parte la actiunea operei nu ar trebui sa mai existe. In diferite scrieri, cu intentia celor care le-au realizat, se prezinta anumite concluzii la care au ajuns acestia, in urma diferitelor experiente pe care au avut ocazia sa le traiasca, de-a lungul anilor. Acest fapt este prezent in cartea "De la bine la excelent", una de tip motivational, in care ne este prezentat exemplul autorului, pentru ca drumul spre succes sa fie garantat.
In concluzie, orice scriitor da o nuanta de realitate operelor sale, intentionata sau pur intamplatoare, care nu face altceva decat sa ancoreze mai bine cititorul in Universul nou-creat, fiindu-i usor sa inteleaga lucruri despre care stie deja.
Alte întrebări interesante