Limba română, întrebare adresată de dgeanina70, 9 ani în urmă

text argumentativ patima banului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alisonargent04
4
A existat întotdeauna o "morală" a valorilor şi a mijloacelor prin care se poate accede la aceste valori. Banii au fost consideraţi dintotdeauna mijloace. Oamenii pentru care banii au devenit o valoare în sine au fost "taxaţi" de societate, care a ţinut în acest fel nu doar să-şi conserve valorile, dar şi să "amendeze" orice comportament care nu coincidea cu normele sale.
În primul rând, consider că pentru orice societate, indiferent de gradul de civilizaţie pe care l-a atins, valorile au reprezentat întotdeauna o adevărată busolă după care membrii săi şi-au putut ghida existenţa. Civilizaţia occidentală s-a ghidat timp de secole după valorile Antichităţii: Adevărul, Binele, Frumosul şi Sacrul. La acestea s-au adăugat apoi valorile epocii moderne, Libertatea, Egalitatea şi Legalitatea.
În al doilea rând, banii reprezintă mijloace prin care se poate accede la oricare dintre valorile mai sus amintite. Atunci când părăsesc acest statut şi devin ei înşişi o valoare după care omul se ghidează, este denaturat şi statutul celorlalte valori, sau chiar încălcat. Iar acest lucru contravine cu ceea ce societatea, tacit sau în scris, consideră a fi corect sau cinstit.
În concluzie, consider că trecerea banului de la statutul de mijloc la cel de valoare nu este ea însăşi una cinstită. O astfel de "convertire" nu poate decât să denatureze lucrurile cu adevărat importante în viaţă, iar adepţii unei astfel de poziţii sunt departe de a putea fi consideraţi cinstiţi.
Alte întrebări interesante