Limba română, întrebare adresată de ecaterinanegru03, 9 ani în urmă

Text despre ''educația interculturală''

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Regina99
16

Educația interculturală a devenit o temă de actualitate în școala și în societatea românească. Educaţia interculturală promovează atitudini tolerante, deschise, de acceptare şi înţelegere firească a raportului ”eu-celălalt” şi a noţiunii de străin, recunoaşterea şi respectarea diferenţelor culturale prin valorificarea pozitivă a relaţiilor de egalitate între oameni şi nu prin aplicarea polarităţii superior-inferior.
În acest articol, voi face referire la modul în care educația interculturală poate sau este aplicată în școala în care lucrez. Locul meu de muncă este  Liceul Teoretic ”Șerban Vodă”. În cadrul acestui liceu învată elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. Numărul total al elevilor este de circa 650.

Conform Dicţionarului de Psihologie – Paul Popescu Neveanu-, fenomenul educaţional este unul social de dezvoltare, formare, construire a fiinţei umane ca subiect al acţiunii, al cunoaşterii şi al valorilor, prin comunicare şi exerciţiu, prin modelarea comportamentului său şi prin integrarea în activitatea şi în relaţiile sociale.

Educaţia interculturală presupune promovarea unor politici şcolare care să permită egalizarea şanselor în educaţie şi a unor strategii de valorificare a diferenţelor culturale pentru a le transforma în resurse pedagogice, iar responsabil de aceste demersuri este (în cadrul educaţional instituţionalizat) managerul grupei/ clasei, respectiv cadrul didactic.

Identitățile multiple, tradițiile și obiceiurile se fac simțite chiar și în comunitățile mici, rurale. Același lucru putem spune și despre modul de relaționare dintre diverși indivizi sau grupuri de indivizi. Această diversitate presupune o nouă abordare a societății și a educației. Interculturalitatea aduce în societate un plus de cunoaștere și de îmbogățire culturală.

Educaţia interculturală se referă la teme ca ”acceptarea”, ”conviețuire cu ceilalți”, ”participare”, evitarea prejudecațiilor și promovarea unei educații democratice interculturală/ multiculturală. Când vorbim de educație interculturală ne referim ca un element cheie și anume interculturalismul.

Educația interculturală poate atinge trei niveluri:

de curriculum nucleu,de curriculum la decizia școlii,la activitățiile extracurriculare.

De asemenea, educația interculturală poate atinge mai multe direcții:

etnică,religioasă,profesională,rasială.

Educația interculturală poate fii implementată cu succes în orice școală din țara noastră. Școala

Alte întrebări interesante