Istorie, întrebare adresată de 963852741PLMOKN, 9 ani în urmă

textul de mai jos apartine unei inscriptii realizate dupa moartea lui octavianus augustus .despe ce aspecte din istoria romei antice vb textul.



'' am purtat multe razboaie in toata lumea ,oe mare si pe uscat, impotriva unor dusmani straini si impotriva celor dinlauntrul tarii ,iesind invingator..
sub ordinele mele au fost aproximativ cinci sute de mii de cetateni romani .
peste trei sute de mii dintre ei , dupa ce si-au terminat serviciul ,au fost colonizati sau lasati la vetrele lor ; tuturor le-am impartit pamanturi sau le-am dat sume de bani ca rasplata pt serviciul
facut.... cat am condus eu statul ,senatul a hotarat de trei ori inchiderea templului lui ianus ;
stramosi nosti au gasit cu cale sa-l inchida ori de cate ori va domni -atat pe mare,cat si pe uscat -o pace victorioasa in tot cuprinsul imperiului ;da ,de la intemeierea orasului si pana m-am nascut eu ,traditia spune ca ,in total, templul a fost inchis doar de doua ori ...''


(fptele divinului augustus )

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
18
O mica istorie elogioasa  a vietii lui Octavianus, in care se prezenta faptele de arme. Era o lauda adusa imparatului in care se preciza ca totul a fostfrumos, a castigat toate razboaiele, a adus pacea lumii,bunastare poporului roman... Totusi se evita a spune ca au fost si momente in care armata romana  a suferitgrave infrangeri (de ex. cea suferita de generalul Varrus impotriva germanicilorcand o intreaga armata romana fost nimicita in cateva zile).

Amy0123: Am scris asa deja
Amy0123: asta e
Amy0123: eu pe asta
Alte întrebări interesante