Limba română, întrebare adresată de edyv005, 9 ani în urmă

Textul : Eu iubesc circul. Exista cineva mai viteaz ca elefantul ? De exemplu cand Eliana, acrobata la trapez, a alunecat de sub cupola, elefantul doar a ridicat trompa ca a si prins-o de mijloc. Eliana l-a sarutat si el a chiuit de multumire... In orele libere as dresa un elefant... Am multe idei grozave

1.Indicati verbele la modul indicativ, timpul perfect compus din textul de mai sus.Treceti unul dintre verbe pe la toate persoanele si aratatice deosebiri apar in forma verbului "a avea" la perfect compus fata de prezent.


2.Identificati in textul dat predicatul exprimat doar prin verbul "a avea"

DAU COROANA ! PUNCTE : 25 + !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
20

Salut!

Eu iubesc circul. Există cineva mai viteaz ca elefantul? De exemplu când Eliana, acrobata la trapez, a alunecat de sub cupola, elefantul doar a ridicat trompa că a și prins-o de mijloc. Eliana l-a sărutat și el a chiuit de mulțumire ... În orele libere aș dresa un elefant ... Am multe idei grozave.

1. Indicați verbele la modul indicativ, timpul perfect compus din textul de mai sus: a alunecat, a ridicat, a prins, a sărutat, a chiuit.

Treceți unul dintre verbe pe la toate persoanele și arătați ce deosebiri apar în forma verbului "a avea" la perfect compus față de prezent.

  • a avea

prezent - perfect compus

eu am - eu am alunecat

tu ai - tu ai alunecat

el/ea are - el/ea a alunecat

noi avem - noi am alunecat

voi aveți - voi ați alunecat

ei/ele au - ei/ele au alunecat

Observăm că elementele componente ale perfectului compus sunt formele de prezent indicativ ale verbului "a avea" plus participiul verbului de conjugat.

2. Identificați în textul dat predicatul exprimat doar prin verbul "a avea": "am" din: "Am multe idei grozave.".

Alte întrebări interesante