Limba română, întrebare adresată de tantaru67, 8 ani în urmă

textul Ionel Pop, Intre culoare si insusiri in vol. Instantanee din viata animalelor.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SharlieMood
1
Pastelul este o specie a genului liric, în care autorul descrie un tablou din natura, o fiinta sau un obiect, exprimându-și în mod direct sentimentele și gandurile în fața peisajului descris, iar descrierea este un pretext pentru exprimarea discreta a sentimentelor poetului. O astfel de opera literara este și "Intre culoare și insusiri" de Ionel Pop deoarece îndeplinește caracteristicile specifice acestei specii literare.
În primul rand, tema acestui pastel sunt animalele. Versurile redau sentimentele de uimire ale autorului la vederea pisicii și la auzul caracteristicilor sale care o diferențiază de restul felinelor. Modul de expunere predominant este descrierea, iar elementele specifice descrierii sunt de tipul substantiv-adjectiv. Astfel pisoiul "alb ca zapada" și cu ochii "albaștri" ii atrage atenția autorului. Contemplarea este subiectiva fiind prezente mărcile lexico-gramaticale ale eului liric și anume verbe la persoana I singular "voiam", "stiam", am fost" și forme pronominale la persoana I "mi", "mă".
În al doilea rand, în pastel predomina imaginile vizuale, un rol important având figurile de stil și cromatica. Astfel, autorul utilizează epitete "blana patata", "ochi albastri", enumerații "alb, negru și galben".
În concluzie, deoarece în textul dat autorul își exprima sentimentele în mod direct, sunt folosite imaginile vizuale, opera literara data este un pastel.

Sper sa fie bine!
Alte întrebări interesante