Istorie, întrebare adresată de Rokki19383, 8 ani în urmă

Textul:

Prin denumirea „geto-daci", unii istorici desemnează tri burile nordice ale tracilor. Primii care au venit în contact cu geto-dacii au fost grecii, la mijlocul sec. VII î.Hr., atunci când în ţinuturile geţilor din Dobrogea au fost înfiin ţate coloniile greceşti Orgamè și Histria. Cei mai impor tanţi autori antici care ne-au lăsat informații despre geto-daci sunt Herodot, Strabon şi Cassius Dio. În ral, scrierile autorilor antici sunt marcate de prejudecăți. gene Grecii şi romanii considerau celelalte popoare, inclusiv pe geto-daci, ca fiind barbare"

Herodot, Strabon şi Cassius Dio nu au vizitat personal ţinuturile geto-dacilor şi nu au participat la evenimentele relatate, informaţiile lor fiind obţinute prin intermediari.

Herodot (484-425 î.Hr.) a trăit în Grecia (Halicarnas, insula Samos, Atena) şi a călătorit pentru a se documenta. A fost supranumit părintele istoriei", deoarece a scris prima lucrare de cercetare a trecutului, Istorii, în care relatează războaiele dintre greci şi perşi. Povestind expediția regelui persan Darius | împotriva sciţilor din nordul Mării Negre (513 î.Hr.), ajunge să vorbească și despre geţi. Herodot afirmă că geții s-au opus trecerii armatei persane, însă au fost învinşi, chiar dacă sunt cei mai viteji și mai drepţi dintre traci", Herodot simpatiza popoarele care se opuneau perşilor, având caracterizărifavorabile şi despre sciți. El ne oferă informații despre religia geţilor. Afirmă despre aceștia că „se cred nemuri tori" şi că se închină unui zeu pe nume Zalmoxis, căruia îi trimit „soli" (oameni pe care-i sacrifică) o dată la 5 ani. Despre Zalmoxis, Herodot recunoaşte că nu are infor maţii sigure. Afirmă că este fie o divinitate locală, fie un fost sclav al lui Pitagora devenit lider spiritual al geţilor.

Strabon (63 î.Hr.-circa 26 d.Hr.), grec de origine, a trăit în Grecia, la Roma si în oraşul Alexandria din Egipt. În lucra rea sa Geografia, el ne spune că dacii au aceeași limbă cu geţii" şi menţionează evenimente militare precum expediția lui Alexandru Macedon la nordul Dunării (335 1.Hr.) şi strămutarea a 50 000 de geţi din Muntenia la sudul Dunării, în vremea împăratului Octavian August (27 î.Hr-14 d.Hr.). Strabon vorbeşte şi despre puterea militară a lui Burebista, şi despre dezbinarea dacilor, după moartea acestuia.
Cassius Dio (163-229 d.Hr.) a fost un istoric roman de origine greacă. El a scris o istorie a Romei începând cu fondarea orașului (Istoria romană). Ajungând la dom nia lui Traian, pe care-l admiră, oferă informaţii preţi oase despre războaiele acestuia cu dacii conduşi de regele Decebal. Cassius Dio scrie la circa 100 de ani de la cucerirea Daciei, pe baza unor informații din scrierile mai vechi, probabil chiar din memoriile lui Traian intitu late De Bello Dacico (Războaiele cu dacii"), din păcate pierdute.

Exercițiul:

3. Exprimă o opinie cu privire la obiectivitatea autorilor. Puteau fi influențați de anumite sentimente? Indică două astfel de situații, la autorii prezentați.


Dau coroană​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de feliciaiapara
1

Răspuns:

nu toți pot fi influențați pentru că uni își pot controla emoțiile iar ei nu pot fi influențați dar sunt alți care nu așa că pe aceștia pot să se influențeze.

Explicație:

  1. o fetiță se plimba iar pe drum a cumpărat o bumbonica pe drum se întâlnește cu niște băieți.baieti îi iau bumbonica și fug.fetita a început să plângă.
  2. trei băieți prieteni au început al împinge pe cel care este lângă dânsul.


Rokki19383: Mulțumesc mult! Îți dau coroană dar trebuie să-mi apara
feliciaiapara: cu placere
Alte întrebări interesante