textul pt caracterizare
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Fragmentul face parte din volumul I,,Hotarul nestatornic”a cărui acțiune se petrece la Medeleni, la moșia familiei Deleanu, într-un decor feeric, în timpul vacanței mari-este momentul sosirii la peronul gării.
Pentru a o caracteriza pe Monica, autorul foloseşte atât caracterizarea directă, cât şi cea indirectă.
Caracterizarea directă este făcută direct de narator, precum şi de alte personaje.
Din spusele directe ale naratorului,Monica își face apariția, alături de familia Deleanu,coborând din tren .Scriitorul îi descrie mișcările,,liniștite”,calme,iar portretul fetei pare desprins din rândurile unui basm: privește totul cu ochii mari,gravi,mâinile plutesc domoale,nelăsând să se vadă emoția doar prin freamătul degetelor,ochii de culoarea mierii brune sunt acoperiți de genele negre.De sub borurile pălăriei,căzute pe spate se vedea părul auriu.Panglica neagră de la pălărie completează ținuta de doliu a fetiței.Rochia neagră,făcută de doamna Deleanu, fusese purtată de trei ori de fată și,în dorința de a-i schimba înfățișarea, este întrebată dacă ar purta altă culoare.Doamna Deleanu,o mamă sensibilă și atentă observă sfiala Monicăi,lacrimile și,alintând-o cu vorbe,,dulci”,o mângâie.
Modalităţile de caracterizare indirectă sunt în special comportamentul şi vorbele personajului, dar şi felul în care este îmbrăcat şi chiar numele lui care definește o persoană neliniștită și introvertită, enigmatică,rezervată ce caută armonia, liniștea. Monica, fetița orfană, respiră aerul vacanței alături de neastâmpărata Olguța și de fratele acesteia,Dănuț.Cele două fetițe își spun secrete,se simt bine împreună.În trăsură,se simte ușor stingheră,iar întrebarea doamnei despre schimbarea culorii rochiei îi aduce lacrimile în ochi. Monica este sensibilă și suavă în peisajul strălucitor al verii.Dorește apropierea de doamna Deleanu,pentru că o simte caldă,prietenoasă, cu calm şi delicateţe sufletească.
Monica este personajul care cucerește prin farmec și frumusețe copilărească; aflând că Dănuț preferă culoarea albastră, dorește să poarte o rochiță albastră.
În romanul „La Medeleni” autorul povestește întâmplările la persoana a treia, acțiunea fiind desfășurarea unui crâmpei din viața unei fetițe,iar prin dialogurile personajelor scriitorul pătrunde în adâncul mister al sufletului copilăresc. prin atmosfera și prin prospețimea vârstei.