Țin sa menționez ca am ales Țara Romaneasca . Mulțumesc .Sursa istorică si citat ?
Răspunsuri la întrebare
Traditia istorica vorbeste despre descalecatul lui Negru Voda care a intemeiat capitala la Campulung si din cauza renumelui de negru (rau) a fost recunoscut drept domn. Desi nu existe dovezi care sa ateste existenta acestuia, traditia demonstreaza contributia romanilor din Transilvania (stat vecin) la formarea statelor medievale extracarpatice. Conform adevarului istoric, Tara Romaneasca a fost intemeiata de Basarab I (1310-1352). Dupa relatii bune cu coroana maghiara, in 1330 a avut loc Batalia de la Posada (din cauza Banatului de Severin) in urma careia Basarab castiga independenta Tarii Romanesti. Aceasta batalie este reprezentata in Cronica Pictata de la Viena.
Documentul istoric este ,,Diploma cavalerilor ioaniti din 1247'' care atesta existenta voievodatelor lui Ioan si Farcas si voievodatele lui Seneslau si Litovoi.
Cei mai reprezentativi voievozi romani au fost:
-Mircea cel Batran (1386-1418)
primul voievod care s-a implicat in lupta antiotomana
a incercat sa se alieze cu diferite state:
-Tratatul de la Radom (1389) cu Polonia impotriva Ungariei
-Tratatul de la Brasov (1395) cu Ungaria impotriva Imperiului Otoman-primul tratat antiotoman din sud-estul Europei.
Cele mai importante batalii au fost cele de la Rovine si Nicopole
Rovine:1395--> Mircea invinge armata otomana, dar tronul este preluat de Vlad Uzurpatorul
Nicopole: 1396--> Din cauza ca Mircea nu a putut da primul atac, desi cunostea terenul si tactica de lupta a adversarilor, oastea crestina a fost invinsa, dar Mircea si-a recapatat tronul.
Mihai Viteazul (1593-1601)
A fost primul care a unit tarile romane (chiar si pentru o perioada scurta de timp)
Cele mai importante batalii
Calugareni- 23 august 1595: Chiar daca turcii erau pe punctul de a castiga, trupele romane au invins, dar din cauza ca nu mai aveau resurse, acestea s-au retras in nord. Intre 15-20 octombrie are loc batalia de la Giurgiu care a oprit transformarea Tarii Romanesti in pasalac