Geografie, întrebare adresată de pisnicvlad55, 8 ani în urmă

tipul climei a semideserturile si deserturile din zona tem perata varog pe lung​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aliska54
2

Răspuns:

Zonele climatice

Deșerturile și semideșerturile zonei temperate.

Fauna este reprezentată prin reptile (şarpele de nisip, şopârla de deşert), păsări (struţul, nandu), mamifere ( antilopa, hiena, şacalul, cămila, dromaderul, vulpea de deşert) şi insecte (lăcuste şi gândaci).

Fauna este reprezentată prin reptile (şarpele de nisip, şopârla de deşert), păsări (struţul, nandu), mamifere ( antilopa, hiena, şacalul, cămila, dromaderul, vulpea de deşert) şi insecte (lăcuste şi gândaci).

Fauna

Deșerturile și semideșerturile zonei temperate

Solurile

Clima se caracterizează prin veri lungi, calde şi uscate şi ierni reci, geroase.În august au loc furtuni de nisip. Clima este temperat uscată cu:

temperaturi medii anuale 20 -30 ° C;

amplitudini termice diurne ridicate;

precipitaţiile sunt reduse cantitativ, de 250 mm pe an.

Vegetaţia este concentrată în semideşerturi unde sunt întâlnite ierburi mărunte, plante suculente (cactuşi, agave), care s-au adaptat la uscăciune acumulând rezerve de apă.

In deşerturi există suprafeţe întinse lipsite de vegetaţie, acoperite cu dune de nisip sau stânci. Vegetaţia este localizată pe văi şi în oaze ( specii de palmier).

Solurile întâlnite în deşerturi sunt cele cenuşii şi roşii de deşert. Solurile în deşerturi acoperă suprafeţe mici, sunt puţin evoluate şi foarte sărace în humus.

Semideșertul reprezintă o regiune de tranziție între stepă sau savană și deșert cu vegetație rară și semiaridă, (formată din arbuști și ierburi adaptate la uscăciune). Aceste biomuri sunt prezente în zonele temperate în vestul și centrul Americii de Nord, în estul si, parțial, sud-estul Europei (mai ales malurile Mării Caspice), în interiorul Australiei, în regiunile periferice ale Saharei și în Asia Centrală. Semideșerturile au multe din caracteristicile deșertului și unele caracteristici din cele ale stepei.S-au format in special in centrul continentului asiatic, la mare distanta de apeleoceanelor, despartite de obicei de lanturi muntoase.Cuprinde deserturile Asiei Centrale (Kara-Kum,Kîzîl-Kum) ale Chinei, Mongolei (Deşertul Gobi) şi Marele Bazin și USA.

Alte întrebări interesante