Geografie, întrebare adresată de luciealupasko, 8 ani în urmă

tipurile de vulcani dupa perioada de eruptie​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de briannamaria798
0

1.Hawaiiană: Vulcanul emite lavă ușor vâscoasă, care este destul de fluidă deoarece nu are mult material piroclastic (un amestec fierbinte de gaz, cenușă și fragmente de rocă. Gazul este eliberat treptat, deci explozia este mică.

Strombolian: vulcanii eliberează material piroclastic. Exploziile sunt sporadice și vulcanul nu continuă să emită lavă.

2.vulcanian: Vulcanul emite lavă foarte vâscoasă cu foarte puțin lichid și se solidifică foarte repede. Se formează un nor mare de material piroclastic și este emisă o mare cantitate de cenușă. Se caracterizează prin erupții sub formă de nori asemănătoare ciupercilor sau ciupercilor. Activitățile încep în general cu o erupție de scufundare care emite resturi. Scenariul principal include de obicei erupția magmei vâscoase, care este bogată în gaz vulcanic și formează nori întunecați.

3.Pliniana sau Vesuviana: Vulcanul explodează lava foarte vâscoasă și violentă. Se caracterizează prin intensitatea sa neobișnuită, erupția gazoasă continuă și descărcarea unor cantități mari de cenușă. Uneori, erupția magmei face ca vârful vulcanului să se prăbușească și să creeze un crater. În timpul erupției vulcanului Prinia, cenușa fină se poate răspândi pe suprafețe mari. Erupția vulcanului Pliniu poartă numele celebrului naturalist roman Pliniu cel Bătrân, care a murit în erupția Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr.

4.Scandalagiu: Acest vulcan poartă numele după erupția vulcanului Pelee din Martinica din 1902, care a ucis mii de oameni. Lava s-a consolidat rapid și a creat un dop în crater. Deoarece nu există o ieșire pentru gaz, în interiorul vulcanului va fi generată multă presiune, astfel încât peretele vulcanului începe să se deformeze și lava este descărcată de ambele părți ale peretelui.Hidro-vulcanic: Sunt erupții produse prin interacțiunea magmei cu apele subterane sau de suprafață. Sunt „lichide: echivalente cu erupțiile stromboliene.

Alte întrebări interesante