Biologie, întrebare adresată de ciupitucatalin6, 8 ani în urmă

Toate caracterisiticile unui individ au o bază genetică, reprezentată de . . . (moleculele de ADN) aflat în marea lui majoritate în . . . celulelor eucariote.
    Molecula de ADN conține secvențe codificatoare numite . . . . Constituția genetică a unui individ poartă numele de . . . . Din interacțiunea dintre acesta și mediu rezultă . . . , care este reprezentat de totalitatea caracteristicilor observabile ale unui individ.
    Moleculele de ADN formează . . . . Numărul și forma acestora este caracteristică . . . , și va fi identică în toate celulele unui . . . și la toți indivizii speciei respective. Fiecare cromozom cuprinde numeroase . . . , dispuse într-o ordine precisă.



    Cromozomii umani sunt în număr de . . . și au diferite forme și mărimi. Forma unui cromozom este dată de poziția . . . – zona care fixează cele două cromatide între ele. Centromerul poate fi plasat spre . . . cromozomului sau spre marginea acestuia.
    Observând cariotipul uman, putem număra 46 de cromozomi, dispuși în 23 de . . . . 22 de perechi sunt identice la . . . și la . . . , iar acești cromozomi se numesc . . . . O pereche diferă: la femei există doi cromozomi identici, notați . . . , iar la bărbați, în perechea corespunzătoare există un cromozom . . . , și unul, mai mic, notat cu . . . . Pe cromozomul X se află gene vitale, iar pe Y, gene care determină . . . . Acești cromozomi, X și Y, poartă numele de . . . .

  2 Rolul gameților și al fecundației în transmiterea materialului genetic

    Diviziunea care asigură formarea gameților umani este . . . . Acești gameți au câte . . . cromozomi și participă de procesul de . . . , formând . . . , cu . . . cromozomi. Dintre cei . . . ai zigotului, 44 sunt . . . , similari la cele două sexe și . . . sunt . . . (cromozomii sexului). Sexul copilului este determinat de cromozomul . . . al . . . .
    Pentru a forma corpul uman, pluricelular, zigotul participă la diviziuni numite . . . , în care se păstrează numărul de cromozomi inițial (în mod normal, . . . ).

  3 Transmiterea caracterelor ereditare normale

    ● Pentru codificarea prin gene cu alelă dominantă și cu alelă recesivă: organismele care au formula genetică Aa vor manifesta în mod obișnuit caracterul . . . , dar în semidominanță vor manifesta un caracter . . . (de exemplu, părul ondulat, vocea a . . . a etc.).
    ● Pentru codificarea prin gene cu mai multe alele: în codificarea grupelor de sânge există . . . alele ale unei gene: două alele . . . și o alelă . . . (ℓ). Grupa . . . este codificată de două alele . . . , manifestând fenomenul de . . . . Într-un cuplu cu grupa de sânge AB, copiii pot avea grupele de sânge . . . , . . . și . . . .
    ● Pentru codificarea prin mai multe gene: În codificarea culorii pielii, cea mai închisă culoare este produsă de prezența a două perechi de alele . . . , iar cea mai deschisă culoare, de prezența a două perechi de alele . . .

Grupa de sângeFormule genetice0. . .ALALA sau . . .BLBLB sau . . .AB. . .



Biologie – manual pentru clasa a VIII-a  37





Utilizator anonim: dar rezolvarea la subiectul 3 unde este

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariaioana7905
17

Răspuns:

Acesta este doar exercițiul 1.

Sper ca te-am ajutat!

Coroana?

Anexe:

ciupitucatalin6: ajutama si cele lalte doua pls
hribsorana: la 2: meioza; 23; fecundatie; zigotul; 46; 46; autozomi; 2; heterozomi; y al tatălui
hribsorana: mitoze; 46 sau 44, nu știu sigur
nikolasss162010: cvf
Alte întrebări interesante