Matematică, întrebare adresată de 19999991, 9 ani în urmă

Toate cele 3 subpuncte
..........................................​..

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de OmuBacovian
2

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

a)\displaystyle f:(-1,\infty)\rightarrow \mathbb{R}, f(x)=mx-\ln(x+1)\\a)f(x)=x-\ln(x+1)\\\lim_{x\searrow -1}f(x)=-1+\infty=\infty\Rightarrow x=-1\texttt{ asimptota verticala.}\\\lim_{x\to\infty}( x-\ln(x+1))=\lim_{x\to\infty}x\left(1-\dfrac{\ln(x+1)}{x}\right)=\infty\cdot 1=\infty\\!\lim_{x\to\infty} \dfrac{\ln(x+1)}{x}\stackrel{\frac{\infty}{\infty}}{=}\lim_{x\to\infty}\dfrac{1}{x+1}=0

b)f'(x)=1-\dfrac{1}{x+1}=\dfrac{x+1-1}{x+1}=\dfrac{x}{x+1}\\x~~~~~| -1~~~~~~~~~~~~~0~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~\infty \\f'(x)|~~~-~~-~~-~0~~~+~~~~~~~~~+`~~~~~~~~+\\f(x)~|~~~~~~~~\searrow~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~\nearrow

\texttt{f este stric descrescatoare pe }(-1,0]}\texttt{ si strict crescatoare pe}\\{[0,\infty)

\displaystyle c)f'(x)=m-\dfrac{1}{x+1}\\f'(x)=0\Leftrightarrow x=\dfrac{1-m}{m}\\\texttt{Se pune conditia ca }\dfrac{1-m}{m}>-1,\texttt{ de unde rezulta }m>0.\\\texttt{Din tabel se observa ca }\dfrac{1-m}{m}\texttt{ este punct de minim}\\\texttt{(in fine, nu am mai facut tabelul , dar e la fel ca la }\\\texttt{punctul b, doar ca in loc de 0 ai }\dfrac{1-m}{m}),\texttt{ asadar }\\f\left(\dfrac{1-m}{m}\right)\geq 0\\m\cdot \dfrac{1-m}{m}-\ln\left(1+\dfrac{1-m}{m}\right)\geq 0

\displaystyle 1-m-\ln\dfrac{1}{m}\geq 0\\1-m+\ln m\geq 0\\\texttt{Consideram functia }g:(0,\infty)\rightarrow \mathbb{R},g(x)=1-x+\ln x\\g'(x)=-1+\dfrac{1}{x}=\dfrac{1-x}{x}\\g'(x)=0\Leftrightarrow 1-x=0,\texttt{ deci }x=1.\\\texttt{Cum }\lim_{x\searrow 0} g(x)=\lim_{x\to\infty}g(x)=-\infty\texttt{,iar g este crescatoare pe}\\(0,1]\texttt{ si descrescatoare pe }[1,\infty),\texttt{ rezulta ca }g(x)\leq g(1),\\\texttt{deci }g(x)\leq 0\forall x\in(0,\infty)\texttt{Egalitatea are loc daca si numai daca }x=1 ,\texttt{ prin urmare}\\\texttt{singura valoare a lui m este 1.}


OmuBacovian: se pare ca nici domnul halogenhalogen nu stie sa faca c)- ul
19999991: am vazut si eu acum :))
19999991: oricum..multumesc pentru a si b
19999991: daca nu iese asta e
OmuBacovian: cu drag!
OmuBacovian: am adaugat intre timp si c) - ul , sper sa fie bine
Rayzen: raspunsul e m = 1 la c)
OmuBacovian: atunci am facut bine
Rayzen: voiam sa il fac eu, dar daca l-ai facut deja, asta e.
19999991: mersii :)
Răspuns de halogenhalogen
2

Răspuns:

la c e cam complicat

Explicație pas cu pas:

Anexe:

19999991: Multumesc !
halogenhalogen: cu placere
Alte întrebări interesante