Limba română, întrebare adresată de xboxadelina, 8 ani în urmă

Toate gradele de comparație la romana și explicație pe scurt
Dau coruanaa​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de OnePufulete
0

Răspuns:

Gradul pozitiv

Gradul comparativ

Gradul superlativ

Gradul superlativ relativ

Gradul superlativ absolut

Explicație:

La gradul pozitiv, adjectivul arată însușirea unui obiect, fără a o compara cu însușirea altui obiect sau cu însușirea sa. (mare, mic, cald, rece, roșu – mașina mare, copacul mic, ceaiul cald, apa rece, tricoul roșu)

La gradul comparativ, adjectivul poate exprima însușirea unui obiect comparată cu însușirea altui obiect (Mașina albastră este mai mare decât mașina roșie.) sau însușirea obiectului comparată cu aceeași însușire, dar într-o situație diferită (Sania alunecă mai bine pe zăpadă decât pe iarbă.).

La gradul superlativ, adjectivul arată însușirea la gradul cel mai scăzut sau cel mai înalt și pot fi de două feluri: relativ sau absolut.

Adjectivul la gradul superlativ relativ arată însușirea la gradul cel mai înalt sau cel mai scăzut comparată cu aceeași însușire a altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în situații diferite. Gradul superlativ relativ poate fi:

superlativ relativ de superioritate (cel mai mare) – Copacul acesta este cel mai mare dintre toți copacii din pădure.

superlativ relativ de inferioritate (cel mai puțin mare) – Dintre toți copacii din jur acesta este cel mai puțin mare.

Adjectivul la gradul superlativ absolut arată cel mai înalt grad al însușirii, fără a compara însușirea cu însușirile altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în împrejurări diferite. În cele mai multe cazuri, superlativul absolut se construiește cu ajutorul adverbului foarte (foarte mare, foarte frumos, foarte departe). În unele cazuri este format și cu ajutorul adverbului tare (tare frumos).

Alte întrebări interesante