Limba română, întrebare adresată de Lela1, 9 ani în urmă

Toate trasaturile romanului "Baltagul" !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
20

Salut !

❁❁❁❁❁

Acest roman prezintă monografia satului moldovenesc de la munte, lumea arhaică a oierilor ( păstorilor ), având în prim-plan căutarea personajului dispărut și pedepsirea celor care l-au ucis pe Nechifor Lipan.

Opera literară „ Baltagul ” scrisă de Mihail Sadoveanu a apărut în anul 1930 și face parte din volumul „ Hanu Ancuței ” ( 1928 ) din a doua creație sadovenieie și este considerată o capodoperă literară.

Acțiunea romanului este amplă, fiind structurată în șaisprezece capitole. În expozițiune se fixează spațiul în care aceasta debutează, satul Măgura Tarcăului din Moldova, și introduce personajul principal ( central ), Vitoria Lipan, o munteancă îngrijorată de faptul că soțui ei, personajul absent la acțiune, Nechifor Lipan, plecat la Dorna să cumpere oi, nu mai dăduse niciun semn de viață. Coordonata temporală nu este precizată exact, acțiunea petrecându-se într-un timp arhaic. Intriga prezintă hotărârea eroinei de a pleca în căutarea soțului, împreună cu fiul ei, Gheorghiță. Desfășurarea acțiunii înfățișează călătoria plină cu peripeții a acestora și descoperirea faptului că oierul fusese omorât. În punctul culminant al acțiunii, Vitoria îl demască pe criminal, Calistrat Bogza, sancționat în mod justițiar, de Gheorghiță; complicele Ilie Cuțui este predat autorităților. În deznodământ, Vitoria se pregătește să se întoarcă în satul său.

Perspectiva spațio-temporală, avem acțiunea ce prezintă anumite repere sugestive. Deși fixarea în timp nu este exactă, fapt care trimite semnificațiile dincolo de o anumită determinare istorică, durata acțiunii este de câteva luni, din toamnă până în primăvară având un spațiu vast, urmând traseul soției aflate în căutarea adevărului, prin localitățile Bicaz, Călugăreni, Farcașa, Borca, Cruci, Vatra Dornei, Broșteni, Sabasa, Suha.

Modul de expunere predominant este narațiunea care se îmbină cu secvențe descriptive și cu dialogul. Naratorul este obiectiv ( omiprezent și omniscient ), relatarea evenimentelor se face la persoana a III-a; personajele sunt numeroase, dintre acestea distingându-se eroina, un model de perseverență, istețime și multă voință.

Anexe:
Alte întrebări interesante