tradiții de craciun din franta si romania
VA ROG!DAU COROANA!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Franta:
Traditiile din Franta sunt asemanatoare cu cele din Italia. Fiecare casa se decoreaza cu cate o decoratiune care intruchipeaza scena nasterii, iar in mai toate orasele exista targuri de Craciun unde se pot cumpara astfel de obiecte lucrate manual, care arata absolut minunat.
In toate casele se ard buturugi din lemn de cires. Acestea sunt aduse in casa si tropite cu vin rosu pentru ca mirosul raspnadit sa fie unul placut. Aceste buturugi sunt lasat sa arda toata noaptea de Ajun, alaturi de cateva lumanari care reprezinta lumina cu care crestinii ii intampina pe Maria si Iosif. In Franta, Mos Craciun se numeste Pere Noel.
Masa principala de Craciun se numeste reveillon si se mananca in dimineata de Craciun, dupa ce oamenii se intorc de la slujba. Felurile de mancare principale includ curcan la cuptor, gasca la cuptor, foie gras, scoici si diferite tipuri de branza. Desertul este unul renumit in toata lumea, speciala buturuga din ciocolata numita Buche de Noel. In unele zone ale Frantei exista traditia de a se prepara 13 tipuri de prajituri, toate bazate pe fructe si aluat de patiserie.
Boboteaza, numita Fête des Rois ]n limba franceza, este sarbatorita pe data de 6 ianuarie. Atunci toti francezii au obiceiul de a manca o prajitura speciala cu multe migdale, numita Galette des Rois. Prajitura are in interiorul ei o coroana de jucarie si se decoreaza cu o coroana din hartie aurita.
Romania:
Nașterea Domnului Iisus Hristos este sărbătorită în zilele de 25, 26 și 27 decembrie, iar seara de 24 decembrie este cunoscută și sub denumirea de Ajunul Crăciunului. Sărbătoarea Crăciunului datează încă din secolul al IV-lea, când Biserica Creștină a stabilit această dată nu întâmplător, ci pentru a concura cu nașterea zeului Soare din tradițiile păgâne. Mulți istorici ai religiei sunt însă de părere că Nașterea Domnului ar fi avut loc spre sfârșitul iernii. De altfel, există unele discrepanțe între datele la care se sărbătorește Crăciunul: creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe 7 ianuarie, după calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de cel oficial.
Tradiția împodobirii bradului și a lui Moș Crăciun
Tradițiile Crăciunului au fost îmbogățite de la an la an. Cei mici îl așteaptă an de an pe Moș Crăciun cu plete dalbe, care vine cu tolba încărcată de cadouri pentru copiii cuminți, iar cu câteva zile înainte de Crăciun se împodobește bradul cu ornamente de culoare roșie sau verde. Obiceiul bradului de Crăciun ar fi apărut în Germania, unde legenda spune că Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În cădere, stejarii au distrus toți copacii din prajmă, mai puțin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sărbători și este împodobit în seara de Ajun.
Explicație: