Traditiile și Obiceiurile poporului Japonez
Răspunsuri la întrebare
Sărbătoarea Anului Nou
Modificare
Japonezii sărbătoresc sfârșitul unui an și începutul următorului cu mare fast și pasiune. Perioada sărbătorită se numește shogatsu, care într-un sens foarte larg se referă la prima lună a anului. Pe întâi ianuarie familiile japoneze se reunesc pentru a bea un anume tip de sake, care se presupune că asigură o viață lungă, pentru a mânca un anume tip de supă cu orez care, după obicei, șterge orice amintire rea care a rămas din anul precedent.
Japonezii își decorează ușa de la intrarea în casă cu ramuri de pin și cu ghirlande de paie, care feresc, în mod simbolic, de intrarea oricărui lucru necurat în casele oamenilor. Se vizitează, de asemenea, temple unde japonezii se roagă pentru a avea noroc în anul ce urmează și cumpără săgeți aducătoare de noroc, precum și casele rudelor și prietenilor pentru a se felicita reciproc cu ocazia Anului Nou. Azi, mulți copii japonezi își petrec vacanțele absorbiți de jocurile pe calculator, dar există, de asemenea, mulți copii care preferă să participe la jocurile tradiționale specifice Anului Nou. În Japonia, celebrarea Anului Nou este cel mai important eveniment din calendar, toate companiile și instituțiile guvernamentale oprindu-și activitatea în primele trei zile ale anului.
Sărbătoarea Setsubun
Modificare
În trecut cuvântul setsubun se referea la oricare dintre schimbările anotimpurilor, dar astăzi se referă în special la ziua de 3 sau 4 februarie, momentul în care începe primăvara în mod tradițional. Conform calendarului vechi, prima zi a primăverii marca și începutul anului nou, iar ziua precedentă setsubun-ului reprezenta ultima zi a anului care a trecut. Modul tradițional de a sărbători această zi este prin împrăștierea boabelor de fasole prin casă, pentru a feri familia de spiritele rele.
Festivalul păpușilor
Modificare
Festivalul păpușilor sau hina matsuri, este celebrat în data de 3 martie, când familiile japoneze cu fete expun în interiorul casei un set de păpuși reprezentând vechea familie imperială. De asemenea, cu ocazia acestui festival se bea un anume tip de sake alb îndulcit.
Festivalul Tanabata
Modificare
Sărbătorit pe 7 iulie, sau pe 7 august în unele zone ale Japoniei, Festivalul Tanabata își are originile într-o legendă populară chineză care povestea despre întâlnirea romantică, o dată pe an, a două stele din Calea Lactee: Steaua Văcarului (Altair) și Steaua Țesătoarei (Vega). În ziua festivalului oamenii își scriu dorințele pe fâșii de hârtie colorată, pe care mai apoi le prind de ramurile arborilor de bambus. Sărbătoarea este asociată cu ziua îndrăgostiților.