Franceza, întrebare adresată de LeonardGBR, 8 ani în urmă

Traducerea textului ,,Un jour, il y avait un jeune dromadaire qui n'était pas content du tout.
La veille, il avait dit a ses amis: "Demain, je sors avec mon père et ma mère, nous allons entendre une conférence, voilà comme je suis moi!"

Et les autres avaient dit: "Oh, oh, il va entendre une conférence, c’est merveilleux", et lui n'avait pas dormi de la nuit tellement il était impatient, et voilà qu'il n'était pas content parce que la conférence n'était pas du tout ce qu'il avait imaginé : il n'y avait pas de musique et il était déçu, il s'ennuyait beaucoup, il avait envie de pleurer.

Depuis une heure trois quarts un gros monsieur parlait. Devant le gros monsieur il y avait un pot à eau et un verre à dents sans la brosse et, de temps en temps, le. monsieur versait de l'eau dans le verre, mais il ne se lavait jamais les dents et visiblement irrité il parlait d'autre chose, c ‘est-à-dire des dromadaires et des chameaux.

Le jeune dromadaire souffrait de la chaleur, et puis sa bosse le gênait beaucoup; elle frottait contre le dossier du fauteuil, il était très mal assis il remuait.

Alors sa mère lui disait: "Tiens-toi tranquille, laisse parler le monsieur", et elle lui pinçait la bosse; le jeune dromadaire avait de plus en plus envie de pleurer, de s'en aller...

Toutes les cinq minutes, le conférencier répétait: "Il ne faut surtout pas confondre les dromadaires avec les chameaux, j'attire, mesdames, messieurs et chers dromadaires votre attention sur ce fait: le chameau a deux bosses mais le dromadaire n'en a qu'une!" Tous les gens, de la salle disaient: "Oh, oh, très intéressant", et les chameaux, les dromadaires, les hommes les femmes et les enfants prenaient des notes sur leur petit calepin.

Et puis le conférencier recommençait: "Ce qui différencie les deux animaux c'est que le dromadaire n a qu'une bosse, tandis que, chose étrange et utile à savoir, le chameau en a deux ... "

A la fin le jeune dromadaire en eut assez et, se précipitant sur l'estrade, il mordit le conférencier :

"Chameau! " dit le conférencier furieux.

Et tout le monde dans la salle criait: "Chameau, sale chameau, sale chameau!"

Pourtant c’était un dromadaire, et il était très propre."

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Tarazanoglu
1
Intr-o zi era un tanar dromader care nu era deloc multumit.

In ajun el spusese prietenilor sai : « Maine ies cu mama si cu tata, mergem la o conferinta, iata cum sunt eu ! »

Si ceilalalti ii spusesera : « Oh, el va asculta o conferinta, e minunat », si nu dormise toata noaptea asa de nerabdator era, si iata ca nu era multumit pentru ca conferinta nu era deloc ceea ce isi imaginase : nu era muzica si el era dezamagit, se plictisea mult, ii venea sa planga.

De o ora si 3 sferturi vorbea un domn gras. In fata domnului gras era un vas cu apa si un pahar in care se tine periuta de dinti dar fara periuta si din timp in timp, domnul varsa apa in pahar, dar nu se spala niciodata pe dinti si, in mod vizibil iritat, el vorbea de altceva, adica despre dromaderi si despre camile.

Tanarul dromader murea de cald, si apoi cocoasa il jena mult ; ea se freca de spatarul fotoliului, el nu se simtea bine pe scaunul ala si se tot foia.

Atunci mama lui ii spunea : Stai cuminte, lasa-l pe domnul sa vorbeasca », si il ciupea de cocoasa ; tanarul dromader plangea si avea din ce in ce mai mult chef sa planga, sa plece…

La fiecare 5 minute conferentiarul repeta : «  Nu trebuie cu niciun chip sa confundam dromaderii cu camilele, atrag atentia dvs, doamnelor, domnilor si dragi dromaderi asupra faptului ca : camila are doua cocoase, iar dromaderul doar una ! » Toti oamenii din sala spuneau : « Oh, oh, foarte interesant », si camilele, dromaderii, barbatii, femeile si copiii lua notite pe carnetelul lor.

Si pe urma conferentiarul reincepea/o lua de la capat : « Ceea ce diferentiaza cele doua animale este ca dromaderul nu are decat o cocoasa, pe cand, lucru ciudat si util de stiut, camila are doua … »

La sfarsit, tanarul dromader chiar nu mai putea si napustindu-se pe scena, il musca pe conferentiar :

« Camila ! » spuse conferentiarul furios.

Si toata lumea din sala tipa : « Camila, camila nemernica, camila nemernica ! »

Era totusi dromader, si era foarte curat.


Răspuns de Topka
1
Într-o zi a fost un dromedar tânăr care nu era deloc fericit.Cu o zi înainte, el a spus prietenilor săi: „Mâine, ies cu tatăl meu și pe mama mea, vom auzi un curs, care este modul în care eu sunt eu!“
Și ceilalți au spus: "Oh, oh, el va auzi o prelegere, este minunat", iar el nu dormise în acea noapte, așa că era nerăbdător și acum nu era fericit pentru că conferința nu era deloc ceea ce își imaginase: nu era muzică și era dezamăgit, se plictisea foarte mult, voia să plângă.
Timp de o oră și un sfert, un om gras vorbise. În fața marelui om se găsea o cană de apă și o sticlă de dinți fără perie și, din când în când,. domnul a turnat apă în pahar, dar nu și-a spălat dinții și a fost iritat vizibil că vorbea despre altceva, adică despre cămile și cămile.
Tânărul dromedar suferea de căldură, iar apoi, cocoșul lui îl deranja foarte mult; se freacă de spatele scaunului, se așezase foarte prost, se mișca.
Atunci mama i-a zis: "Stai liniștită, să spună domnul!" tanarul dromedar a avut din ce în ce mai multă dorință de a plânge, de a pleca ...
La fiecare cinci minute, vorbitorul a repetat: „Este important să nu se confunde cu cămilele cămilelor, desenez, doamnelor și domnilor și cămilele dragi atentia la acest fapt: cămila are două cocoașe, dar nu are dromaderul asta! " Toți oamenii din cameră au spus: "Oh, oh, foarte interesant", iar cămilele, cămilele, bărbații, femeile și copiii luau note pe micul lor notebook.
Și apoi vorbitorul a început din nou: „Ceea ce diferențiază cele două animale este faptul că dromaderul n are o denivelare, in timp ce ceva ciudat și util să știe, cămilă are două ...“
În cele din urmă, tanarul dromedar avea destule și, grăbindu-se pe platformă, bătea vorbitorul:
- Camel! Spuse vorbitorul furios.
Și toți cei din cameră au strigat: "Camel, cămilă murdară, cămilă murdară!"
Totuși, era o cămilă și era foarte curată. "
Alte întrebări interesante