Franceza, întrebare adresată de cmarian77own0id, 8 ani în urmă

Traduceți lecția următoare:

Anexe:

deliaape: Data viitoare daca vrei ca si alti colegi de-ai tai sa te ajute poti sa pui mai multe puncte, pentru 5 puncte nu traduce nimeni o pagina intreaga nici daca ar sti, dar cum eu nu o fac pentru puncte am sa te ajut!
cmarian77own0id: Mulțumesc mult!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deliaape
2

Plajele normande,

Ar fi ceva daca plajele normande ar putea sa ne spuna ce au vazut si ce au trait de-a lungul anilor. Ignorate de catre gali care preferau mai degraba padurile stufoase cu misterele lor, acestea au vazut mai intai sosirea corabiilor vikingilor, debarcarea acestor oameni din nord dornici sa jefuiasca ...apoi timpul cem mai prosper in care acesti marinari curajosi au devenit sedentari : Ducele Normandiei s-a nascut.

Expeditia impotriva tradatorului Harold, a pornit de pe plajele normande, povesteste facand o broderie ducesa Mathilde, de acolo au plecat si multi marinari si pirati sa exploateze meri si oceane, sa faca un comert fructuos sau sa se indrepte catre taramuri straine.

Apoi plajele normande au cunoscut pacea si prosperitatea, o pace pe care doar debarcarea din iunie 1944 a putut s-o strice pentru un scurt timp.

Cu toate acestea, ele au cunoscut o noua invazie, galagioasa, asurzitoare chiar, colorata si miscatoare. Cand a fost aceasta invazie? Ei, bine la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dar mai ales in secolulu al XIX-lea. Invadati de catre cine? De catre turisti, bine inteles!

Alexandre Dumas, unul dintre primii (vizitatori), a si atras atentia intr-un mod deosebit (deci nu inseamna ca el a facut scandal, actul sau a fost declarat ca un scandal), plimbandu-se .... gol pusca pe plajele din Trouville. Cativa dintre domni i-au urmarit exemplul, putin mai imbracati decat el. Dar doamnele (sau femeile) erau geloase deoarece si ele doreau sa se arunce in valurile marii. Atunci ducesa de Berry, prima femeie care a facut baie in public, pentru sanatatea acesteia, bine inteles, nu pentru placerea ei personala! Un medic o conducea de mana... O tragere cu pistolul sau cu tunul anunta cu mandrie (sau bucurie) baia Altesei Roiale!

Nu va ingrijorati! toate damele erau bolnave, inclusiv ea, acestea din urma aveau nevoie de bai de mare. In Deauville, Trouville, in Cabourg... Plajele au inceput sa fie la moda, baile in mare si de imbracamintea corespunzatoare pentru plaja. Costume de baie, palarii mari, umbrele, umbrele mari infipte in nisipul fin si de asemenea mici cabine montate pe roti care transportau doamnele pana la malul marii unde se aruncau direct in valurile albastre fara ca acestea sa arate ceva la vedere.

Iar englezii, au urmarit moda, si au invadat din nou, pasnic de data aceasta, in secolul al XIX-lea, plajele normande. Atunci s-a nascut moda vacantelor la malul marii!


cmarian77own0id: Îți mulțumesc mult pentru că m-ai ajutat !
deliaape: Cu drag!
Alte întrebări interesante