Engleza, întrebare adresată de blondamyky12, 9 ani în urmă

TRADUCETI-MI SI MIE URGENT VA ROG !!!
CE ESTE PE GALBEN SI PE PARTEA DREAPTA

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TheGuardian
1
Cand Jeremy Dale a inceput sa studieze cartografia,el a descoperit ca putea gasi mai multe in harti ( nu stiu sigur) decat a realizat.
Hartile sunt atat de obisnuite in zilele de azi incat multi dintre noi recunoastem forma tarilor familiare precum Africa, Italia sau statele unite ale Americii (USA).
Si multi dintre noi pot desena cu usurinta conturul tarii noastre cu mici greseli (ceva de genul, cu toate ce nu e complet, scuze). Dar acest caz nu a fost intotdeauna. Pentru a devenii familiari cu lumea in care traim, ne-au trebuit mii  de exploratori curajosi.
                                                          H
Am fost fascinat de harti de cand ma stiu. De cand eram un copil tanar (mic) mi-am petrecut ore rasfoind paginile unui atlas al lumii vechi si folosit. Asa ca, atunci cand colegiul local a anuntat ca tin un curs de cartografie, am decis sa reinvii un intreres vechi.
 
Ptolemy (cred ca e un nume) a inteles problema reprezentarii pamantului, care e o sfera, pe o supreafata plata. Este dificil, dar extrem de important. Imagineaza-ti, spre exemplu, ca ai vazut o harta a tarii tale care avea forma gresita sau pe jumatate de mare pe cat ar trebui sa fie.

Inventarea tiparului (cred) in 1450 a insemnat ca hartile puteau fi larg distribuite si ca toata lumea putea avea aceiasi copie. Pana in acest moment (punct), fiecare harta ar fi fost facuta manual -asa ca nu erau la fel.
Pe acel timp, multi oameni puteau citi asa ca erea preferabil sa cumpere harti.
Evident ca in al XXI-lea secol (al nouasprezecelea), stiam atat de multe despre populatie, educatie, crime, boli si alte lucruri astfel incat aceasta informatie putea fi inclusa in ahrti special facute. Intr-un mod interesant de a folosi hartile, o faimoasa harta din Londra a marcat locurile unde oamenii au murit de holera (Boală epidemică gravă, adesea mortală, provocată de o bacterie).
Prima lectie a fost interesanta pe atunci, dar a doua a fost absolut fascinanta axandu-se pe modul cum hartile denatureaza adevarul. Stiai, spre exemlu, ca multe harti arata, de-a lungul anilor, anumite tari mult mai mari decat sunt in realitate?
 
Poti sa vezi cat de usor oamenii inteleg gresit hartile, crezand ca o tara este foarte avansata, cu sisteme de sosele (cred) imense, retele de sine extensive (nu stiu sigur) si orase moderne uriase. Tara invecinata, insa, poate sa nu aiba nici unul dintre aceste lucruri puse pe harta- chiar daca e mai avamsata!\

Ceea ce arata ca o harta, sau cu majoritatea lucrurilor, ar trebui sa te uti foarte atent si sa nu crezi tot ceea ce vezi. Cat despre mine, sunt foare incantat pentru lectia a treia. Iti voi spune ceea ce aflu.













Alte întrebări interesante