Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

tragedia evreilor si romilor in perioada 1939-1944  refera  pe  scurt   nu tare lung  de o pagina  A4  va  rog frumos

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
7
Tragedia evreilor si a rrromilor trebuie sa fie disociata in timp si spatiu. Nici pana acum nu s a realizat detalieri foarte clare cu ccea ce s a petrecut cu aceste 2 etnii in Romania.
In spatiul transilvanean ocupat de catre autoritatile unguresti evreii au avut de suferit mai mult dupa inlaturarea lui Horty de la guvernare. Trebuie mentionat ca au fost foarte multi evrei care au reusit sa fuga din zona ocupata atat cu sprijinul vadit al populatiei romanesti cat si datorita efortului urias realizat de catre Consulatul Romanesc de la Cluj Napoca prin acordarea pe fara nici o discriminare a pasaportului romanesc a multor familii de evrei spre a le permite trecerea granitei in Romania neocupata (o alta asa zisa lista a lui Schlindler). Acest episod istoric nu prea este relatat in presa deoarece se cam doreste culpabilizarea romanilor pentru ceea ce s a petrecut in arealul teritorial unguresc.
Chiar fiind aliat al Germaniei, Antonescu s a opus ferm impotriva deportarii evreilor dar totusi a impus anumite restrictii, probabil doar de fatada. 
In ceea ce priveste rrromii se pare ca ar fi existat un plan de deportare a lor in insula Madagascar (sau poate era vorba doar de o minciuna INVENTATA de catre dusmanii maresalului).
Progromul de la Bucuresti din zilele rebeliunii legionare din ianuarie 1941 a fost declansat de catre Legiunea Arhanghelului Mihail pentru a provoca debandada si a incerca in acest fel sa obtina ajutor din partea germanilor pentru a cucerii puterea deplina in Romania.
Progromul de la Iasi isi are anumute explicatii: in perioada cand trupele romane se retrageau fara sa traga nici un foc de arma din Basarabia cedata in urma DIKTATULUI DE LA VIENA, grupuri de evrei bolsevici atacau miseleste pe soldatii rataciti de grousl trupei sii ii impuscau sau ii ardeau de vii. In urma unor astfel de comportamente oribile si reprobabile starea de nervozitate a soldatilor romani din Basarabia a dus la declansarea acelor acte reprobabile din Iasi.
Totusi nu trebuie sa comparam ce s a petrecut in Romania in acei ani negrii de razboi cu nivelul de exterminare aplicat de Germania si de alti aliati ai nemtilor: circa 3 milioane de evrei ucisi in 4-5 ani de dominare teutonica a Europei.
Ar trebui sa amintim doar ca simpla informnatie ca in circa 20 de ani de existenta a GULAGULUI (lagare de concentrare si de munca sovietice) au disparut aici peste 20 de milioane de oameni de diferite natii si categorii sociale.
Alte întrebări interesante