Limba română, întrebare adresată de petronelapetro, 9 ani în urmă

TRAHANACHE (şi mai indignat): Ai puţintică răbdare... zic: pentru mine să vie cineva să bănuiască pe Joiţica, ori pe amicul Fănică, totuna e... E un om cu care nu trăiesc de ieri, de alaltăieri, trăiesc de opt ani, o jumătate de an după ce m-am însurat a doua oară. De opt ani trăim împreună ca fraţii, şi nici un minut n-am găsit la omul ăsta măcar atâtica rău... Credeţi d-voastră că ar fi rămas el prefect aici şi nu s-ar fi dus director la Bucureşti, dacă nu stăruiam eu cu Joiţica... şi la dreptul vorbind, Joiţica a stăruit mai mult... FARFURIDI: Ei! se-nţelege, damele sunt mai ambiţioase... TRAHANACHE (şi mai indignat): Ai puţintică răbdare... Nu de ambiţ că ni-era prieten; pentru enteresul partidului. Cine altul ar fi putut fi prefect al nostru? FARFURIDI: S-ar mai fi găsit, poate. TRAHANACHE: Să-mi dai voie să nu te crez. Un om endepandent, care a făcut servicii partidului, judeţului, ţării... şi mie, ca amic, mi-a făcut şi-mi face servicii, da!... şi să veniţi d-voastră, tot din partid, (cu un ton de mustrare aspră) să bănuiţi că... să vă pronunţaţi cu astfel de cuvinte neparlamentare... Îmi pare rău... BRÂNZOVENESCU: În sfârşit, noi... TRAHANACHE: Ai puţintică răbdare. Îmi pare rău... (Indignat rău de tot.) Care va să zică unde nu înţelegeţi d-voastră politica, hop! numaidecât trădare! Ne-am procopsit! Ce soţietate! Adevărat, bine zice fiu-meu de la facultate: unde nu e moral, acolo e corupţie şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are. (În culmea indignării.) Trădare! bravos! Fănică trădător! frumos! (Pleacă.) Salutare! salutare, stimabile! (Iese foarte turburat prin fund.) (I.L.Caragiale, O scrisoare pierdută) 
_________________________________________________________________________________________  Scrie un text de 15 – 20 de rânduri, în care să-ţi exprimi opinia despre semnificaţiile sau despre mesajul fragmentului citat din opera literară O scrisoare pierdută, de I.L.Caragiale (formularea clară/ logică a opiniei, motivarea acesteia, prin referirea la textul dat). 12 puncte 
PS nu vreu copy-paste de pe net apreciez mai mult parerea voastra

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariusdarius07
6


mesajul textului sugereaza prostia de care da dovada omul in anumite momente.

in primul rand noi ne putem da seama ca autorul evidentiaza si mai multe viata de familie si viata social-politica de la sfarsitul secolului 19.

in al doilea rand se observa si prezenta ironiei sortii atunci când scrisoarea ajunge de mai multe ori in mainile cetateanului turmentat.

in concluzie mesajul textului este sugestiv raportandu-se la actiunea petrecuta in scrisoare.


petronelapetro: multumesc ^_^ e perfect
mariusdarius07: este placerea mea
mariusdarius07: imi pare rau ca nu am atata timp pentru ca puteam sa o fac mai mare
Alte întrebări interesante