Limba română, întrebare adresată de popanumadalina3, 8 ani în urmă

Transcrie din textul dat două substantive în cazul dativ două substantive în cazul acuzativ un substantiv în cazul nominativ​ dau coroana urgent e test

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
9

Salut!

Transcrie din textul dat:

- două substantive în cazul dativ

- două substantive în cazul acuzativ

- un substantiv în cazul nominativ

______

Răspuns:

  • două substantive în cazul dativ: văilor, florilor.
  • două substantive în cazul acuzativ: numele, (ca) brazii, un buzdugan, de fier, bolta, (pe) degetul
  • un substantiv în cazul nominativ: mama, buzduganul, văile și munții (subiect multiplu)

______

Explicație:

Și-i puse mama numele: Făt-Frumos din lacrimă. Și crescu și se făcu mare ca brazii codrilor. Creștea într-o lună cât alții într-un an. Când era destul de mare, puse să-i facă un buzdugan de fier, îl aruncă în sus de despică bolta cerului, îl prinse pe degetul cel mic și buzduganul se rupse-n două. Atunci puse să-i facă altul mai greu - îl aruncă în sus aproape de palatul de nori al lunii; căzând din nori, nu se rupse de degetul voinicului. (...) Văile și munții se uimeau auzindu-i cântecele, apele-și ridicau valurile mai sus ca să-l asculte, izvoarele își turburau adâncul, ca să-și azvârle afară undele lor, pentru ca fiecare din unde să-l audă, fiecare din ele să poată cânta ca dânsul când vor șopti văilor și florilor. Râurile se ciorăiau mai în jos de brâiele melancolicelor stânce, învățau de la păstorul împărat doina iubirilor, iar vulturii ce stau amuțiți pe creștetele seci și sure a stâncelor nalte, învățau de la el țipătul cel plâns al jelei. Stăteau toate uimite pe când trecea păstorașul împărat, doinind și horind; ochii cei negri ai fetelor se umpleau de lacrimi de dor; și-n piepturile păstorilor tineri, răzimați c-un cot de-o stâncă și c-o mână pe bâtă, încolțea un dor mai adânc, mai întunecos, mai mare — dorul voiniciei.

Toate stăteau în loc, numai Făt-Frumos mergea mereu, urmărind cu cântecul dorul inimii lui, și cu ochii buzduganul, ce sclipea prin nori și prin aer ca un vultur de oțel, ca o stea năzdrăvană.

Când era-nspre sara zilei a treia, buzduganul, căzând, se izbi de o poartă de aramă, și făcu un vuiet puternic și lung. Poarta era sfărâmată și voinicul intră.

______

  • - substantivele la dativ au fost selectate în text cu scris cursiv (italics)
  • - substantivele la acuzativ au fost selectate cu scris îngroșat (bold)
  • - substantivele la nominativ au fost selectate prin subliniere (underline).
  • - nu au fost lucrate toate, rezolvarea e raportată strict la cerință + câteva evidențieri suplimentare, oferite pentru mai mult ajutor.

#copaceibrainly


anonimul2348: salut! ma poți ajuta, te rog, la ultima întrebare?
Alte întrebări interesante