Limba română, întrebare adresată de Andytgak, 8 ani în urmă

Transcrie doua propozitii subordonate diferite din fraza urmatoare, precizand felul acestora: Ziua europeana a Parcurilor din 24 mai 2014 isi propune sa aduca oamenii mai aproape de natura si sa atraga atentia asupra importantei conservarii.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
1

Răspuns:

Ziua europeana a Parcurilor din 24 mai 2014 isi propune 1/ sa aduca oamenii mai aproape de natura 2/ si  sa atraga atentia asupra importantei conservarii.3/

sa aduca oamenii mai aproape de natura  =  prop. completiva indirecta

sa atraga atentia asupra importantei conservarii =  prop. completiva indirecta

Explicație:

Despre ce isi propune?

sa aduca

sa atraga atentia


Andytgak: Puteti sa imi ziceti de ce este indirecta? Si eu tot la asta m-am gandit, dar profa mea a zis ca este directa.
rodicajurescu: Situatia imi pare oarecum interpretabila. Doamna a zis ca e directa pentru ca ar raspunde la intrebarea "ce isi propune?" . Eu am vazut acest verb ca fiind intranzitiv , nu poate fi anticipat, drept urmare am pus intrebarea "despre ce isi propune?" . Daca poti, ar fi bine sa discuti cu doamna; avand experienta si priceperea specifice meseriei, ea va lamuri, cu siguranta, acesta dilema.
Andytgak: Multumesc mult!
rodicajurescu: Cu drag.
rodicajurescu: Intre timp am discutat si eu cu o doamna prof. de specialitate. Mi-a atras atentia asupra faptului ca unele verbe pot avea dubla tranzitivitate si, chiar si la diateza reflexiva, ele cer complement direct. Deci, mii de scuze ca am balmajit! Cele doua secundare sunt completive directe!
Andytgak: Multumesc!
rodicajurescu: Cu mare drag.
Alte întrebări interesante