Tratatele de pace noua harta a europei rezumat cls - 7a
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Incheierea razboiului:
Dupa 3 ani de razboi, in 1917 a inceput sa se manifeste o criză morală si psihologică pentru soldati si pentru cei care au ramas acasa. Pe front multi soldati dezertau cu inamicii in ambele tari luptătoare. Inafara soldatilor si populatia isi arăta opozitia(revolta) fată de război prin greve/manifestatii.
In Rusia, Bolsevicii sau Comunistii au preluat puterea in noiembrie 1917 si in data de 3 martie 1918 au incheiat o pace separată cu Puterile Centrale(Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman).
In 1918, in Germania au avut loc revolte care au determinat căderea guvernului si abdicarea imparatului. Cu toate ca Germania inca nu se lupta pe propriul ei teritoriu, noul guvern a cerut incheierea armistitiului care incheia razboiul in 11 noiembrie 1918.
Tratatele de pace:
Tratale de pace ale Primului Razboi Mondial sunt:
Germania - Tratatul de la Versailles semnat in 28 iunie 1919
Austria - Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye semnat in 10 septembrie 1919
Ungaria - Tratatul de la Trianon semnat in 4 iunie 1920
Bulgaria - Tratatul de la Neuilly sur Seine semnat in 27 noiembrie 1919
Turcia - Tratatul de la Sèvres semnat in 10 august 1920
Negocierile privind pacea au durat doi ani si s-au incheiat in 1920.
Noua harta a Europei:
Germania is pierde teritoriile castigate in 1871, si Polonia de Vest
Austro-Ungaria se destramă si astfel apar noi state mici dar si schimbări teritoriale la unele tari. (Ungaria si Austria sunt state separate independente, Romania castiga Transilvania, Majoritatea Banatului si Bucovina,
Serbia acum Iugoslavia sa unit cu Bosnia, Croatia, Slovenia, Muntenegru si Macedonia, Albania isi recâstigă independența, Turcia pierde coloniile din Orientul Mijlociu(Siria, Iraq, putine teritorii din Arabia Saudită si Yemen), ele devenind acum colonii Britanice, Franceze,
Rusia devine Uniunea Sovietică si câștigă teritoriile pierdute la Tratatul de Pace din 1918.
Sper ca te-am ajutat!
Daca e lung, poti sa mai tai din anumite parti.