Trebuie sa fac caracterizarea lui Ghita din Moara cu noroc ma ajutati?
Răspunsuri la întrebare
Ghita este cel mai complex personaj din moelistica lui Slavici, al carui destin ilustreaza consecintele nefaste ale setei de inavutire.
Complexitatea si capacitatea de a surprinde fac din Ghita un personaj rotund.
Personajul evolueaza de la tipicitate, sub determinare sociala (carciumarul dornic de avere) la individualizare sub determinare psihologica si sociala. El parcurge un traseu sinuos al dezumanizarii, cu framantesti sufletesti si ezitari. Ezita intre cele doua cai simbolizate de Ana ( calorile familiei iubirea „linistea colibei”) si de Lica ( bogatia, atractia malefica a banilor). Se arata slab in fata tentatiilor si sfarseste groaznic.
Naratorul obiectiv isi lasa personajele sa-si dezvaluie trasaturile in momente de incordare, consemnandu-le gesturile, limbajul, prezentand relatiirle dintre ele- caracterizare indirecta. De asemenea realizeaza portrete sugestive (caracterizare directa). Sunt utilizate si mijloace de investigare psihologica precum scene dialogate, monolog interior de factura traditionala, monolog interior adresat, stil indirect liber, motatia gesticii, a mimicii si a tonului vocii.
Ghita traieste o drama psihologica concretizata prin 3 infrangeri pierzand pe rand increderea in sine, increderea celorlalti si increderea Anei, sotia lui,in el. Consecintele nefaste ale setei de inavutire si procesul instrainarii de familie sunt magistral analizate de Slavici, autorul aducand in prim plan conflictul dintre fondul uman cinstit al lui Ghita si dorinta de a face averea alaturi de Lica: „isi pierdea repede cumpatul si ii lasa urma vinete pe brat” (caracterizare directa).
Ghita este caracterizat in mod direct de Lica. Acesta isi da seama ca Ghita om de nadejde si chiar ii spune acest lucru: „Tu esti om,Ghita,om cu multa ura in sufletul tau, si esti om cu minte: daca te-as avea tovaras pe tine, as rade si de dracul si de muma-sa!”