Chimie, întrebare adresată de gbogdanoniu, 8 ani în urmă

trebuie sa fac un text despre un element chimic la persoana 1 in care sa il descriu va las un exemplu aici
Povestea Thoriului…
Bună! Eu mă numesc Thoriu! Locuiesc în perioada 7, grupa 4, apartamentul 90. Vecinii mei sunt actinidiu și protactiniu. Asta înseamnă că sunt actinid(ă)! Am 7 nivele electronice și 4 electroni de valență.
Am fost descoperit în Norvegia de către un anume minerolog Morten Thrane Esmark (n. 1801- d. 1882), și identificat de celebrul Jöns Jakob Berzelius (n.1779- d. 1848). Nu este coincidență faptul că numele meu este o referință clară de la Thor, zeul războiului din mitologia scandinavă.
În starea mea pură, sunt un metal argintiu-deschis. Sunt radioactiv și emit radiații relativ periculoase (la expunere îndelungată). Tot pur, sunt moale și foarte ductil. Dar pulberea din mine este piroforică, adică, atunci este expusă la oxigen, se aprinde spontan!
232Th, un izotop natural al meu, are o perioadă de înjumătățire de aproximativ 14 miliarde de ani! Nu este interesant? Asta înseamnă că această perioadă de înjumătățire este puțin mai mare decât vârsta Universului! (~13,8 miliarde de ani)
În cazuri unde radioactivitatea mea nu ajută, este folosit dioxidul meu (ThO2) ca metal, având un punct de topire de aproximativ 3300 grade Celsius.
Dar când este nevoie de mine însumi, sunt folosit pe post de combustibil în centrale nucleare. Sunt considerat combustibilul nuclear al viitorului. Deși mai puțin radioactiv decât vărul meu Uraniu (și izotopul lui 235U), pot produce multă energie, curată, și relativ ieftină. Densitatea mea este mai mică decât a uraniului și plutoniului, dar sunt mai dur decât ele. Sunt și de 3-4 ori mai răspândit în scoarța pământului decât el! China, America, India, Canada, și alte țări au efectuat experimente pe/cu mine, să mă cunoască mai bine. Și au reușit, într-o oarecare măsură!
Asta e tot despre mine! Deși sunt radioactiv, nu sunt așa rău! Mulțumesc că te-ai oferit să faci cunoștință cu mine!
Cu multă stimă, Thoriul,
ps: help


gbogdanoniu: plzz chiar am nevoie de ajutor
gbogdanoniu: va rooog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nataliaignat
0

Răspuns:

am scris poveste in atasament

Explicație:

Anexe:
Alte întrebări interesante