Chimie, întrebare adresată de andrei12122003, 8 ani în urmă

Trec a X-a și m-am apucat de chimie organică.Am început ușor.Vreau să știu dacă am făcut bine exercițiul din poză.
Mulțumesc muult!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de N0body
4

2.1

la c) este gresit. Izomeria de functiune se stabileste intre compusi din clase diferite dar care au aceeasi formula moleculara. De exemplu, in cazul tau avem A(B) cu C(D) sau E(F). A si B fiind acizi, C si D fiind hidroxi-aldehide, iar E si F esteri, toti cu aceeasi formula moleculara.

la d) izomeria de compensatie este un caz particular al izomeriei de pozitie. Se poate stabili in special intre amine de exemplu:

etilamina: CH3-CH2-NH2 si N-dimetilamina CH3-NH-CH3.

Pe scurt, substituim hidrogenii de la atomul de azot, dar fara sa modificam formula moleculara a aminei.

In cazul tau nu avem amine asa ca trebuie sa luam esterii deoarece aceasta izomerie functioneaza la fel ca la amine ( mai degraba i se spune izomerie de pozitie in acest caz). Deci E si F sunt izomeri de compensatie.

la f) enantiomeria = izomeria optica, diferita de cea geometrica. In principiu trebuie sa gasesti acei atomi de carbon care au 4 subtituenti diferiti (sus, jos, stanga, dreapta- in jurul atomului de carbon). In cazul nostru avem C, D, G, H.

la i) izomerii Entgegen(opus) si Zusammen(impreuna) sau pe scurt E-Z este aproape la fel ca cea cis-trans, diferenta fiind: carbonii din jurul dublei legaturi au 4 substituenti diferiti, de exemplu K si L.

In rest e ok. Succes!

Alte întrebări interesante