Limba română, întrebare adresată de Raimaya, 8 ani în urmă

Trece verbele din urmatorul fragment de la perfect simplu la pf. compus:
,,Ei, si cu atâtea jocuri, dupã-amiaza trecu iute ca gândul. Spre searã, din intâmplare, Claudio se arãtã din nou la poartã si iatã ca batrânul cu ochelari de aur fãcea cale intoarsa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
345

Salut!

*****

Trece verbele din următorul fragment de la perfect simplu la perfect compus:

,,Ei, și cu atâtea jocuri, după-amiaza trecu iute ca gândul. Spre seară, din întâmplare, Claudio se arătă din nou la poartă și iată că bătrânul cu ochelari de aur făcea cale întoarsă".

❋ E necesar să ne amintim în primul rând că verbele la timpul perfect simplu exprimă o acţiune trecută şi încheiată de curând, în timp ce verbele la perfect compus exprimă tot o acţiune trecută însă încheiată la momentul vorbirii.

❋ Verbele la perfect simplu au fost evidenţiate în textul de mai sus prin caractere îngroşate, acestea fiind: "trecu" şi "se arătă".

❋ A nu se selecta şi verbul "făcea", deoarece acesta este la timpul imperfect.

❋ Pentru a trece cele două verbe la perfect compus, vom avea în vedere că este un timp compus, format din verbul auxiliar "a avea" + participiul verbului de conjugat. Astfel, cele două verbe vor avea această formă: "a trecut" şi "s-a arătat".

❋ Rescriem textul conform cerinţei:

,,Ei, și cu atâtea jocuri, după-amiaza a trecut iute ca gândul. Spre seară, din întâmplare, Claudio s-a arătat din nou la poartă și iată că bătrânul cu ochelari de aur făcea cale întoarsă".

Alte întrebări interesante