Limba română, întrebare adresată de diiidy, 9 ani în urmă

Trei argumente pentru care un text este narativ .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
104

Text narativ.

╔════════❀  

Bună!

╚════════❀

╔════════❀  

Răspuns:  

╚════════❀

  • Textul narativ poate fi: literar sau nonliterar.

__________________________________________

  • ARGUMENTE TEXT NARATIV LITERAR:

    Textul "x" scris de autorul "y" este un text narativ literar foarte deosebit.

  • ARGUMENTUL 1:

    În primul rând, textul este narativ deoarece este marcată existența unui narator care în mod indirect își exprimă sentimentele, gândurile și viziunea sa asupra lumii, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Perspectiva narativă fiind obiectivă  /  subiectivă, evenimentele fiind narate la persoana a III-a  /  persoana I.  (se oferă exemple din text de mărci lexico-gramaticale specifice, precum cele verbale și pronominale la persoana I sau a III-a)

  • ARGUMENTUL 2:

     În al doilea rând, modul de expunere predominant este narațiunea, prin care sunt marcate evenimentele în ordinea întâmplării lor (cronologic). Acțiunea este împărțită pe momentele subiectului: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul. (se menționează pe scurt fiecare moment al subiectului sau minim două, mai detaliate)

  • ARGUMENTUL 3:

     În al treilea rând, prezența personajelor reprezintă o trăsătură a textului literar, acestea având rolul de a dinamiza acțiunea și de a reflecta tipologii umane. Acestea fiind caracterizate în mod direct de narator sau în mod indirect prin faptele, gândurile, vorbele și relațiile cu alte personaje.

  • ALTE ARGUMENTE:

     Totodată, limbajul expresiv, încărcat cu figuri de stil și imagini artistice, cu intervenții ale naratorului, proverbe, zicători conturează un cadru narativ unic.

      Totodată, indicii de spațiu și de timp au un rol important în conturarea acțiunii, iar aceștia sunt verosibili / aceștia sunt lipsiți de precizie sau imaginari.

__________________________________________

  • ARGUMENTE TEXT NARATIV NONLITERAR:

    Textul "x" scris de autorul "y" este un text narativ nonliterar deosebit extras dintr-un articol de ziar/dintr-o revist/broșură.

  • ARGUMENTUL 1:

    În primul rând, modul de expunere predominant este narațiunea, prin care sunt marcate evenimentele în ordinea întâmplării lor (cronologic). Acțiunea este marcată de evenimentele reale, precise, care au avut loc cu adevărat și sunt redactate pentru informarea cititorului.

  • ARGUMENTUL 2:

     În al doilea rând, textul marchează indici de spațiu și de timp reali, conturând evenimente petrecute recent, poziționarea în spațiu și timp fiind exactă și detaliată cu fiecare amănunt.

  • ARGUMENTUL 3:

     În al treilea rând, limbajul este accesibil, fără ambiguități, procedee artistice, având rolul de a informa sau convinge cititorul.

  • ALT ARGUMENT:

     Totodată, textul este inclus într-un articol/într-o revistă etc.

╔══════════════════❀

TEXTUL NARATIV LITERAR:  

╚══════════════════❀      

  •    TEXTUL NARATIV LITERAR reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor prin intermediul personajelor și al acțiunii.

➤Prezența unui narator care narează întâmplările la persoana I (subiectiv) sau a III-a (obiectiv).

Modul de expunere predominant este narațiunea.

➤Are ca scop marcarea în mod indirect, a sentimentelor, gândurilor și viziunii asupra lumii ale naratorului, prin intermediul personajelor și al acțiunii.

➤Acțiunea poate fi împărțită pe momente ale subiectului, precum expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul.

➤Accentul este pus pe acțiune, pe desfășurarea cronologică a întâmplărilor.

➤Sunt esențiali indicii de spațiu și de timp, dar aceștia pot fi și lipsiți de precizie sau imaginari, precum este în cazul basmelor.

➤În textul narativ verbele au un rol important, dinamizând acțiunea și reprezentând repere pentru înțelegerea textului.

Limbajul este expresiv, nuanțat, se găsesc multe procedee artistice deosebite (figuri de stil și imagini artistice).

➤În textul narativ, autorul pleacă de la elemente din realitate pentru a contura un univers imaginar modelat după viziunea naratorului.

➤Poate fi concentrat fie pe personaje, fie pe acțiune.

➤Text ficțional.

╔════════════════════❀

TEXTUL NARATIV NONLITERAR:  

╚════════════════════❀

  •    TEXTUL NARATIV NONLITERAR reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor, înfățișând fapte reale, concrete.

➤Caracter obiectiv.

Modul de expunere predominant este narațiunea.

➤Sunt esențiali indicii de spațiu și de timp, iar aceștia trebuie să fie preciși.

➤Sunt prezentate fapte, întâmplări și persoane reale, fără să existe implicații afective din partea autorului.

➤Este specific revistelor, broșurilor, articolelor de ziar.

➤Are ca scop informarea sau convingerea cititorului.

Limbajul este accesibil, fără ambiguități, procedee artistice ca în cazul celui literar.

➤Text nonficțional.

Alte întrebări interesante