"Trei zile bătuseră vânturi sunătoare de la miazăzi , pământul se zbicese , și-n dumbrăvioara din marginea satului , la malul Siretului , începuseră să înflorească galben cornii . Băiatul cel mic al lui Dumitru Onișor ieșise cu șase oi la mugurul proaspăt al primăverii.
Era un copilaș palid și mărunțel și târa pe pământul ravăn niște ciubote grele ale unui frate mai mare. Ridică spre mine ochii triști învăluiți ca-ntr-o umbră cenușie și-și scoase cu anevoie din cap pălărioara veche , pleoștită ca o ciupercă . Îmi dădu bună ziua c-un glas moale in care parcă suna o suferință timpurie ;apoi , acoperindu-se , ridică deaspura oilor toiegelul alb , indemnându-le spre crâng."
Scrie o compunere de 10-15 rânduri în care să caracterizezi personajul din fragmentul citat mai sus.
În compunere trebuie:
-să precizezi modalitățile de caracterizare utilizate
-să indici cel puțin două trăsături ale personajului , pe care să le ilustrezi
cu exemple din text
-să ai o structură adecvată tipului de text și cerinței formulate
-să te înscrii în limita spațiului indicat
Vă rog am tare nevoie !
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Personajul din fragmentul propus este "baiatul cel mic a lui Dumitru Onisor". Ca modalitati de caracterizare, autorul apeleaza la caracterizarea directa si caracterizarea indirecta. Caracterizarea directa facuta de insasi autorul "era un copilas palid si maruntel si târa pe pamantul ravan niste ciubote grele ale unui frate mai mare" contureaza imaginea copilului de la tara a carui copilarie a fost inlocuita de greutatile cu care se confrunta. Faptele si actiunile personajului pot fi considerate caracterizarea indirecta a acestuia: "Ridica spre mine ochii tristi invaluiti ca-ntr-o umbra cenusie si-si scoase cu anevoie din cap palarioara veche..., Imi dadu buna ziua c-un glas moale in care parca suna o suferinta timpurie". Din caracterizarea indirecta, deducem ca baiatul in pofida greutatilor totusi cunostea bunele maniere si era amabil.
Explicație: