Limba română, întrebare adresată de rebeccavladut7489, 8 ani în urmă

Trimiterile la ,,caietul" în care Allan a notat evenimentele particularizează ,,situația de comunicare" specifică din aceste secvenţe. De fapt, există două ,,contexte" prin care se manifestă: pe de-o parte sunt evenimentele pe care Allan le consemnează în jurnal în momentul când acestea au loc (Transcriu din jurnal, notează el), pe de altă parte eveni- mentele sunt narate din perspectiva trecerii timpului, de către cel care a încheiat ,, experienţa indiană" (Notă: In jur- nalul meu de atunci. , [. ] Eram ridicol. ), iar cele două re- alități" nu se suprapun niciodată. Ce efecte are asupra cititorului o asemenea tehnică?​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
13

Allan este un personaj care se află într-o permanentă căutare a valorilor existențiale. Întregul roman Maitrey scris de Mircea Eliade are ritmul agitat al unei confesiuni, în care scriitorul încearcă să retrăiască scenele pe care le prezintă.

Naratorul-personaj are un ton agitat, fiind continuu preocupat nu de amintirea unor detalii pe care memoria sau jurnalul nu le-au reținut exact, ci încearcă o reîntoarcere în timp în căutarea unui paradis care se îndepărtează tot mai mult de momentul narațiunii.

Tehnica prin care autorul îmbină pasajele consemnate în jurnal cu notele, prin intermediul cărora evenimentele sunt narate din perspectiva trecerii timpului, crează asupra cititorului impresia de autenticitate, de sinceritate, de emoție directă comunicată firesc într-o poveste paplitantă. Scriitorul nu evocă aventura unei iubiri trecute, ci invocă o experiență care l-a marcat profund și pe care o retrăiește prin povestire.

Mai multe despre Maitrey de Mircea Eliade aici: https://brainly.ro/tema/14541

Ne amintim:

Naratorul îşi asumă o anumită postură faţă de evenimentele povestite.

Naratorul-personaj realizează relatarea evenimentelor la persoana I, dintr-o perspectivă subiectivă și face parte din lumea fictivă pe care o expune.

Succes și spor la teme!

Alte întrebări interesante