Limba română, întrebare adresată de danidaria30, 8 ani în urmă

triumful talentului de Ion Luca Caragiale​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de hello5029
6

Buna! Iti voi pune un link unde vei gasi textul:

https://www.tititudorancea.com/z/ion_luca_caragiale_triumful_talentului.htm

Si aici jos iti scriu un rezumat, pentru ca nu se intelege din propunerea ta mai exact ce vrei:

aceasta schita autorul ne prezinta doi vechi prieteni.

Unul care se numeste Nita Ghitescu iar celalalt care se numeste Ghita NItescu.

Cei doi,in copilarie, erau aproape de nedeosebit cu exceptia unui singur lucru: Nita Ghitescu scria foarte frumos, perfect caligrafic , pe cand Ghita Nitescu avea un scris foarte urat deoarece in copilarie ii degerasera degetele.

Nita Ghitescu pleaca in capitala pentru a-si cautat de lucru ca copist la vreun minister, iar Ghita Nitescu se duc la tara la tatal sau.

Nita la sfatul unei cunostiinte participa la cele sapte ministere. Dupa fiecare minister,vede ca nu este pe listele celor admisi,de fiecare data spune:"Si scrisesem asa frumos"! , iar cunostiinta sa ii spune ca mai sunt alte ministere si sa aiba rabdare. La ultimul minister, Nita are o surpriza, il intalneste pe vechiul sau prieten Ghita care spune ca a venit cu recomandare pentru concursul de copist.

Nita s-a mirat deoarece Ghita scria foarte urat pentru ca ii degerasera degetele de mic.

In acest timp apare si cunostiinta lui Nita care ii spune ca i-a gasit un post la o litografie.Nita ii propune lui Ghita sa se prezinte ambii la concurs dar sa se semneze fiecare cu numele celuilalt.

Ajunsi la minister, ei fac precum au hotarat. Dupa un timp prezidentul iese si ii informeaza care dintre cei doi concurenti a castigat. Prezidentul spune ca Nita Ghitescu. Nita se cearta cu acest , spunandu-i ca nu este posibil,ca este o greseala si sa mai verifice o data.Prezidentul ii spune ca este de accord sa mai verifice o data deoarce "a gresi este omeneste".Dupa ce a verificit prezidentul isi da seama ca a gresit si ca de fapt concursul a fost castigat de Ghita Nitescu.

Sper ca te-am ajutat! Succes!


irimiamarian: OK
irimiamarian: Nefdszi
irimiamarian: Mersi
irimiamarian: TE PUP
Alte întrebări interesante