Limba română, întrebare adresată de popovicilarisa, 8 ani în urmă

TUEU valude 1.Ce este substantivul? Exemple 2.Ce este articolul ? Clasificare 3.Ce este cazul ? Numiti cele cinci cazuri. 4.Ec este prepoziția ? Dați exemple de prepozitii in diferite cazuri. 5.Formulați propozitii in care substantivele fată și băiat să îndeplineasca funcţiile sintactice de subiect, nume predicativ, atribut şi complement. 6. Analizați substantivele din textul : Cărtile colegilor sunt bine îngrijite. Acestea sunt de la profesorii noştri dragi.Cartile cu povesti îmi plac cel mai mult.Mi-am cumparat și eu o carte la fel de bună.Despre prima carte vreau sa-ti spun mai multe.Ea se afla in fata vitrinei și e privită de toți prietenii care vin la mine. 7. Articulați cu articol hotărât și nehotarat, la singular și plural, substantivele floare şi copac 8.Precizati întrebările pentru funcţiile sintactice ale unui substantiv.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lidiafilip1234
0

Răspuns:

Substantivul este partea de vorbire care denumeste fiinte lucruri fenomene ale naturii

Doar cu atat team putut ajuta !


popovicilarisa: dau coroana cine ma ajuta plzz
popovicilarisa: sa imi rezolve tot
Răspuns de sofi0001
0

Substantivul-partea de vorbire care denumește ființe lucruri fenomene ale naturii.


popovicilarisa: ????
sofi0001: Articolul este o parte de vorbire flexibilă care însoțește de obicei un substantiv și arată în ce măsură obiectul denumit de acesta este cunoscut vorbitorilor. Are un rol de instrument gramatical (unealtă gramaticală, morfem sau cuvânt ajutător) pentru declinarea substantivului. Articolul nu are un înțeles de sine stătător și nici funcție sintactică.
popovicilarisa: mss
sofi0001: Substantivul poate avea în propoziție diferite funcții sintactice: subiect, atribut, complement, nume predicativ. Atunci când îndeplinește aceste funcții sintactice, substantivul își schimbă forma și primește în construcția sa un articol hotărât (al, a, ai, ale) sau o prepoziție: casa, casei, al casei, pe casă
sofi0001: Toate aceste forme pe care le poate lua un substantiv, pentru a exprima în propoziție diferite funcții sintactice, se numesc cazuri, iar formele acestor cazuri poartă denumirea de forme cauzale. Toate formele și construcțiile cauzale ale unui substantiv formează declinarea acelui substantiv.

În limba română substantivul are cinci cazuri: nominativ, acuzativ, genitiv, dativ, vocativ. În general, cazurile se stabilesc cu ajutorul întrebărilor.
sofi0001: tot ce stiu
sofi0001: Prepoziția este partea de vorbire neflexibilă care leagă un atribut sau complement de partea de vorbire determinată. Este un instrument gramatical și nu are un înțeles de sine stătător, motiv pentru care nu are nici funcție sintactică. (de, la, spre, cu, sub, prin, pentru etc)

Prepoziția stă în fața părții de propoziție pe care o introduce și poate fi sau nu despărțită de partea de propoziție prin alte cuvinte.
sofi0001: de fapt nii lene sa tapez
sofi0001: astea-s definitiile
popovicilarisa: toate astea sunt de la ex2?
Alte întrebări interesante