Matematică, întrebare adresată de olteanuiustin66, 8 ani în urmă

ultima cifra lui 1524 la puterea 48​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maraioanadumitriu1
0

Răspuns:

4 ( jos ai un ex ca sa intelegi singur cum sa faci)

Explicație pas cu pas:

de exemplu: Dacă vrem să aflăm ultima cifră a unei puteri care este greu de calculat, atunci folosim o metodă pe care o voi prezenta mai jos. În unele cazuri, ne putem încerca abilitățile de calcul folosind regulile de calcul cu puteri.

Să calculăm, de exemplu, ultima cifră a lui 239. E foarte greu să calculăm această putere; nici nu are rost, pentru că noi vrem să aflăm doar ultima cifră a numărului natural cu care este egal 239.

Vom începe să calculăm primele puteri ale lui 2, să vedem dacă obținem ceva indicii. Observăm că ultima cifră se repetă din 4 în 4. Avem deci grupul de patru cifre 2, 4, 8, 6 (în această ordine) care se repetă. Să vedem de câte ori se repetă acest grup dacă exponentul puterii este 39: adică de câte ori se cuprinde 4 în 39 (e vorba de grup de 4 cifre). Vom face operația de împărțire: 39 împărțit la 4 este egal cu 9 rest 3 (împărțim exponentul puterii la numărul cifrelor care se repetă). Deci grupul 2, 4, 8, 6 se cuprinde de 9 ori în 39, apoi mai scriem primele 3 cifre din grup: 2, 4 și 8. Înseamnă că 8 este ultima cifră a puterii 239. (poza este pt explicatia asta ca sa intelegi mai bine cum merge)

Anexe:
Alte întrebări interesante