Istorie, întrebare adresată de petrisoradelina6, 9 ani în urmă

Un conducator roman si o actiune politica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de JustKidding
0

Stefan cel Mare (1438/9--1504)

Batalia de la Vaslui (Podu Inalt)

Politica antiotomana a lui Stefan s-a concretizat in refuzul de a plati tribut Imperiului Otoman in 1473, amendament pe care-l acceptase Petru Aron in (1456) vremea domniei  ca rascumparare a pacii. De asemenea, Stefan intervine in Tara Romaneasca, de unde il inlatura pe Radu cel Frumos si il inlocuieste cu un domn-Laiota Basarab-pe care il spera fidel cauzei antiotomane.

Aceasta atutudine ofensiva a fost sanctionata de Poarta printr-o campanie militara organizata in iarna anului 1475. Astfel ca, in 1474-1475 se desfasoara campania initiata de sultanul Mahomed al II-lea si comandata de begberbegul Rumeliei, Soliman Pasa. Conflictul a fost unul "asimetric" din cauza disproportionalitatii  dintre fortele armatei romane si a celei otomane: au participat 120.000 de soldati otomani, la care se adauga un corp de oaste a lui Radu cel Frumos, in timp de domnul Moldovei dispunea de o armata de doar cca 40.000 de oameni + trupe trimise de Polonia si Ungaria.

Fiind intr-o inferioritate numerica, (in defavoarea armatei romane) Stefan cel Mare adopta o tactica militara defensiva prin pustiirea pamantului, otravirea fantanilor si atacuri de hartuire.

Batalia a avut loc la 10 ianuarie 1475, langa Vaslui si a reprezentat o mare victorie pentru romani. In ziua bataliei, Stefan a atras oastea otomana intr-o zona mlastinoasa unde aceasta nu se putea desfasura, iar superioritatea numerica nu a mai reprezentat un avantaj pentru turci. Stefan s-a folosit de ceata din ziua respectiva pt a masca numarul real al ostirii sale, iar turcii au fost infranti si au suferit pierderi grele.

Prin victoria bataliei de la Podu Inalt, aceasta a atras faima asupra domnitorului in Europa si a integrat Moldova in relatii diplomatice de mare amploare.

Alte întrebări interesante