Studii sociale, întrebare adresată de Larisalary7, 8 ani în urmă

Un consumator dispune de 50 u.m., bani pe care ii poate cheltui pe două bunuri x și y. Bunul x se vinde cu 10 u.m. bucata, iar bunul y cu 4. Prima bucata consumata din bunul x ii poate aduce consumatorului o satisfacție de 10 unități de utilitate, a doua 8, a treia 5, a patra 2,5, a cincea 1, iar a șasea 0. Similar pentru bunul y utilitățile marginale ar fi 5, 4, 3, 2, 1, 0. Cerinte: a)reprezentați grafic evoluția utilității marginale și totale in cazul celor două bunuri b)ce cantități din bunurile oferite spre vânzare va cumpăra un consumator rațional?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Voden
7

Bună!

________

 Un consumator dispune de 50 u.m., bani pe care ii poate cheltui pe două bunuri x și y. Bunul x se vinde cu 10 u.m. bucata, iar bunul y cu 4. Prima bucata consumata din bunul x ii poate aduce consumatorului o satisfacție de 10 unități de utilitate, a doua 8, a treia 5, a patra 2,5, a cincea 1, iar a șasea 0. Similar pentru bunul y utilitățile marginale ar fi 5, 4, 3, 2, 1, 0. Cerințe:

a) reprezentați grafic evoluția utilității marginale și totale in cazul celor două bunuri

b) ce cantități din bunurile oferite spre vânzare va cumpăra un consumator rațional?​

Rezolvare:

a) vezi imaginea 2

b) vezi imaginea 1 → Este aplicat principiul după care se ghidează un consumator rațional: Un consumator rațional va alege tot timpul bunul al cărui raport Umg/P este mai mare, deoarece îi aduce mai multe puncte de satisfacție.

Anexe:
Alte întrebări interesante