Fizică, întrebare adresată de olteanuanamaria, 8 ani în urmă

Un corp este suspendat de un dinamometru. Daca se scufunda complet corpul in apa dinamometrul indica 0,5 N, iar daca se scufunda in ulei,indica 0,6 N. In ce caz forta arhimedica este mai mare? Compara densitatile apei si uleiului. Justifica raspunsul.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
11

Răspuns:

Explicație:  

Legea lui Arhimede :

un corp scufundat  intr-un lichid este impins de jos in sus de o forta egala cu greutatea volumului de lichid dezlocuit.  

ce inseamna asta?  ca obiectul scufundat in apa "isi face loc" in apa si ridica deasupra niste lichid . Spunem ca obiectul a dezlocuit acel volum de lichid. Daca obiectul e scufundat  = sub suprafata , volumul de lichid dezlocuit este EGAL cu volumul obiectului. Acel volum de lichid vrea sa coboare inapoi si impinge obiectul in sus. Aceasta impingere se numeste forta arhimedica.

Daca acel volum e mai greu, forta va fi mai mare . Daca e mai usor, forta va fi mai mica.  "mai greu" sau "mai usor" ne va duce la densitate, caci volumul e acelasi - volumul obiectului.Cu cat densitatea lichidului e mai mare, cu atat forta arhimedica va fi mai mare si obiectul va tinde sa pluteasca.

(ca idee, desi mercurul este un lichid, este imposibil sa te scufunzi in el din cauza densitatii foarte mari )

In experiment, greutatea corpului in apa e 0,5 N si in ulei e 0,6 N . Asta inseamna ca volumul de ulei e mai usor decat acelasi volum de apa.

daca volumul de ulei este mai usor decat cel de apa, inseamna ca si densitatea uleiului este mai mica decat a apei  - ceea ce e adevarat.

Alte întrebări interesante