Istorie, întrebare adresată de Octavian063, 9 ani în urmă

Un episod al razboiului de 30 de ani e pe larg prezentat in capodopera lui Al. Sumans Cei trei muschetari. Dca ati citit cartea , ati putea sa il povestiti?


AndreiMoga23: Vrei să spui Al. Dumas.
Octavian063: Da

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
10
Razboiul de 30 de ani s-a desfasurat intre anii 1618 – 1648 in zona Europei centrale. Acest razboi a inceput ca un razboi religios  intre protestantii din Praga - Cehia (atunci Cehia era provincie habsburgica) si fortele catolice conduse de imparatul imperiului Romano german. Desi a inceput ca o simpla revolta  religioasa si militara interna, conflictul a luat proportii internationale implicand si state din vestul si estul Europei.
    Cauzele razboiului de 30 de ani printre altele: o parte din marile puteri ale Europei doreau sa limiteze puterea dinastiei Habsburgice care dorea sa si aroge titlul de hegemon in Europa, conflictul latent dintre puterile protestante si  cele catolice.
Eroii lui Dumas vor participa la cea de a 4 a faza a razboiului de 30 de ani: faza franceza (Franta se implica in aceste confruntari europene cu intentia de a limita puterea habsburgilor si de a si extinde teritoriile). Ei vor fi implicati in anumite actiune de mentinere a neutralitatii Angliei in ceea ce priveste ultima faza a razboiului de 30 de ani.  Faimoasa este asediul bastionului Saint Geervais, aflat in apropierea cetatii hughenote La Rochelle care si ea era asediata in acel moment  de catre trupele catolice ale cardinalului.  Alexandre Dumas, este prin prisma romanelor sale un adversar al cardinalului Richelieu si a regimului rigid de conducere a Frantei. El scoate in evidenta dorinta de putere a cardinalului care adesea isi asuma mai multa autoritate chiar mai mult decat regele Frantei Ludovil al XIII lea.

Utilizator anonim: ms
Alte întrebări interesante