Limba română, întrebare adresată de liviugeo2019, 8 ani în urmă

Un eseu argumentativ pornind de la următorul citat" Cine-a fost in stare de atâta stăpânire e capabil sa învingă si o dragoste nepotrivită pentru marele lui viitor". Romanul Enigma Otiliei..Va rog mult..pana maine..multumesc​ ..cateva idei macar​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Jaasmine
4

Răspuns:

Citatul "Cine-a fost în stare de atâta stăpânire e capabil să învingă și o dragoste nepotrivită pentru marele lui viitor" din romanul "Enigma Otiliei" de George Călinescu este încărcat de multă emoție pentru personajul Felix.

În primul rând, citatul trimis prin cartea poștală ilustrată sosește la două săptămâni de când Otilia a plecat neanunțată. Acest text arată decizia ei fermă și înțeleaptă. Ea își dorește pentru un Felix un viitor strălucit, dar care nu se poate realiza dacă dragostea lor ar fi continuat firesc. Decizia ei de a se îndepărta este luată cu greutate, pentru că nu i-a dat lui Felix dreptul la replică.

În al doilea rând, în mesaj, Otilia indică spre stăpânirea lui Felix, care a respectat-o și a iubit-o atâta timp ca un frate. Din acest motiv, ea îl consideră capabil să învingă luptele sufletești care se dau în inima lui din cauza neîmplinirii prin dragoste. Ea consideră dragostea lor nepotrivită, mai ales pentru că amândoi și-ar face rău unul altuia în viitor sau s-ar înfrâna din marile realizări. Astfel, Otilia alege să nu lupte pentru dragoste și-i transmite tânărului Felix să facă la fel.

În concluzie, citatul are rolul de a prezenta un îndemn al Otiliei pentru Felix, căruia îi dă libertatea să o uite, să nu o iubească și să-și clădească marele viitor pe care-l merită.


liviugeo2019: Mulțumesc frumos
Alte întrebări interesante